BAŞKAN: ANIT SİT ALANINDA

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Başbakan Erdoğan"ın Kars ziyaretinde “Ucube” benzetmesinden sonra anıtın sit alanı içinde olduğunu ve yıkılacağını açıkladı. Hatta yıkım yetkisini de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu"nun kararından aldığını söyledi.

KORUMA KURULU: SİT ALANI DIŞINDA

HABERTÜRK"ün ulaştığı Koruma Kurulu kararlarına göre ise İnsanlık Anıtı sit alanı içinde değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz"ın başkanlığını yaptığı 16 kişilik Koruma Kurulu"nun üyeleri arasında Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç"in yanı sıra AK Parti"nin yerel seçimlerde Kadıköy Belediye Başkan adayı olan ünlü Mimar Sinan Genim de bulunuyor. 6 Ocak 2011 tarihli kararda da anıtın sit alanı olarak tescillenen alanın dışında olduğu belirtiliyor.

KURUL: HAZİNE ARAZİSİNDE, KAÇAK

Koruma Yüksek Kurulu kararına göre anıtın bulunduğu bölge belediyeye değil Hazine"ye ait.

ESKİ BAŞKAN: KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında belediyelerin izin almaksızın Hazine arazisi üzerine park, bahçe ve sosyal donatı yapma yetkisi olduğunu ileri süren eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ise “Kentsel dönüşüm için gecekonduları yıktık, halkı TOKİ"den aldığımız konutlara yerleştirdik. Anıt da kentsel dönüşüm kapsamında” diyor.

BAŞKAN: SANATÇININ ADI YOK

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, heykeltıraş Mehmet Aksoy ile belediye arasında yapılmış herhangi bir sözleşme olmadığını, bu nedenle söz hakkı olamayacağını ileri sürdü. Bozkuş, “Kayıtlarda yaptığımız incelemelerde resmi evrakın hiçbirinde Sayın Aksoy"un adı geçmiyor. Çevre düzenlemesi ihalesini alan firmada da adı yok. Bu durumda heykelle ilgili söz hakkı bulunmuyor” dedi.

HEYKELTIRAŞ: SÖZLEŞME ELİMDE

Mehmet Aksoy ise belediye ile aralarında yaptıkları sözleşmenin bir kopyasının kendisinde bulunduğunu söyledi. Eski Başkan Alibeyoğlu da sanatçı ile yaptıkları sözleşmenin belediyede bulunduğunu, kaybolmasının mümkün olmadığını ifade etti.

GÜNAY: BELEDİYENİN ÖZEL YETKİSİ YOK

Anıtla ilgili tartışmaların başından beri speküle edildiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise “Koruma Kurulu"nun uygun görmesi halinde, onun uygun gördüğü yönteme göre davranılacak. Bizim de belediyenin de bu alanda özel bir yetkisi yok"" diye konuşmuştu.

KURUL: YETKİ BÖLGE KURULUNDA

Ama Koruma Yüksek Kurulu"nun 6 Ocak 2011 tarihli kararında tescil alanı dışında kaldığı için alandaki anıtın durumunun belediye tarafından İmar Kanunu"na göre değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Tescil kapsamında kalan bölge içinse belediye yapacağı projeyi Erzurum Bölge Koruma Kurulu"nun onayına sunmak zorunda.

Mehmet Aksoy pazartesi dava açacak

Heykeltıraş Mehmet Aksoy"un avukatı Turgut Kazan, pazartesi günü Erzurum"a giderek dava açılması için dilekçe vereceklerini söyledi. Avukat Kazan, “Anıtın yapımının hukuki temeli son derece sağlam” diye konuştu.

HEYKELDE KEŞİF

MHP İl Başkanlığı"nın anıtın sit alanına yapıldığı gerekçesiyle açtığı dava nedeniyle Kars Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi, anıt ve çevresinde keşif amaçlı incelemelerde bulundu. Görüntü alınması engellendi.

YIKIM ÖLÇÜMÜ

Anıt için Belediye Meclisi"nden yıkım kararının çıkmasının ardından Kars Belediyesi kolları sıvadı. Başkan Yardımcısı Zafer Aslanoğlu başkanlığındaki ekip İnsanlık Anıtı"nda ölçüm yaptı.

YAPTIRMA KARARI

Kars Belediyesi Meclisi, 7 Kasım 2005 tarihinde oybirliğiyle İnsanlık Anıtı yaptırılması kararı verdi.

KURUL: HAZİNE ARAZİSİ

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 6 Ocak 2011 tarihli yazıda, "Bölge Hazine arazisi" dedi.

KURUL: SİT DEĞİL

Koruma Yüksek Kurulu, 6 Ocak 2011 tarihli yazıda bölgenin tescil kapsamı dışında olduğunu bildirdi.

İŞTE SÖZLEŞME

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Sanatçı ile sözleşme yok” dedi, Aksoy, sözleşmeyi gösterdi.

Başbakan ne demişti?

KARS gezisinde Başbakan Erdoğan, İnsanlık Anıtı için şunları söyledi: “Hasan Harakani"nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir."" Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Erdoğan"ın bunları gecekondular için söylediğini belirtmişti. Ancak daha sonra Başbakan Erdoğan “Ucubeyi heykel için söyledim” açıklamasıyla bu düzeltmeyi düzeltmişti.

Ekinci: Anıt kaçak değil

MİMARLAR Odası Onursal Başkanı Oktay Ekinci, yıkım kararına tepkili. Ekinci “Yüksek Kurul bu kararı ile anıtın sit alanı içinde olmadığına hükmediyor. Sit içinde olsa yapımına izin vermezdik. Anıt kaçak değil” dedi.