ABD"nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman Ankara"da görev yaptığı sırada kendisine sahte darbe belgeleri veren kişinin Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkili olduğunu açıkladı.

“Balyoz Planı” soruşturması çerçevesinde yargılanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan"ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik"e konuyla ilgili detaylı bilgi veren Edelman geçen yılki açıklamasında Türkiye"de görev yaptığı sırada kendisine ordu içinde darbe hazırlandığı ileri sürülen el yazması bazı belgeler verildiğini söylemiş ancak belgelerin kaynağını açıklamamıştı. Rodrik ve Doğan çifti “Çetin Doğan ve Gerçekler” isimli internet sitelerinde 29 Ocak tarihli bir yazıda Edelman"ın, “Kendisine sahte darbe belgelerini veren kişinin Gülen cemaatiyle bağlantılı” olduğu yönündeki açıklamasına yer verdiler.

Sitede konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Edelman"ın görev yaptığı yıllarda, kendisine AKP hükümeti yanlısı ve Edelman"la çok iyi geçinmek için çabalayan bir grup tarafından bazı belgeler veriliyor. Bu el yazması fotokopilerin ordu içersinde bir darbe hazırlığına işaret ettiği iddia ediliyor. Edelman, bu belgeleri inceletiyor. Amerikalı uzmanların yaptığı çalışma belgelerin gerçek olmadığı sonucuna varıyor. Edelman da kendisine sahte belgeler verilerek orduda gerçek bir darbe hazırlığı varmış izlenimi yaratılmasına çalışıldığı kanaatine varıyor. Bu konuda Edelman bize ek bir bilgi verdi ve (yine kendi müsaadesiyle) bu bilgiyi şimdi aktarıyoruz. Kendisine sahte darbe belgelerini veren Gülen cemaatiyle bağlantılı bir kişi imiş (Edelman"ın sözlerini çarpıtmamak için, İngilizcesini de verelim: "an individual connected to the Gülen movement"). Bu bilgiler Türkiye"de darbe belgesi sahteciliğinin uzun bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Bu sahteciliğin arkasında kimler olabileceğine de bir nebze ışık tutuyor.”

ELÇİN POYRAZLAR/Cumhuriyet