Aydın Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Aksu döneminde belediye encümeninin aldığı karar doğrultusunda bazı vakıf ve kişilere belediyeye ait arazilere ait intiba haklarının devredilmesine ilişkin olarak Aydın Belediyesi tarafından yapılan itiraz başvurusu Yargıtay tarafından onandı. Alınan bu karar gereği Aydınspor Hüseyin Aksu Tesisleri, Aydın Hukukçular Sitesi, Aydın TED Koleji ve aşevlerinde aralarında bulunduğu birçok yapının yeniden Aydın Belediyesine devir edilmesini yolu açılmış oldu. Bu gayrimenkulların tahliyesi için gayrı süreci başlarken; önceki dönemde alınan kararın altına imza atan başta eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu ve encümen üyeleri olmak üzere çok sayıda bürokrat ve meclis üyesi hakkında da yargı süreci başlatıldı.
6 yıldır devam eden yargı süreci hakkında bilgiler veren Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin; kendilerinden önceki yönetimin uyguladığı bir takım özelleştirme veya yap-işlet-devret modeliyle intiba hakkı devirlerin olduğunu söyledi. Hukukta izahı bulunmayan akitler ile uygulanan bir çok yatırım yapılmış olduğuna işaret eden Başkan Ortekin, “Kamuoyu ve benim tarafından belediyeye ait oldukları sanılan tüm yatımların, aş evleri, TED Kolejli, Hukukçular Sitesi, Aydınsppor Tesislseri, borsa kantarı, otoparklar ve birçok şeyin aslında belediyenin değilmiş. Belediye başkanı görevine başladığım zaman bu yerlerin belediyeyle ilişkileri devam ettiği için imza atacağımız yerleri kontrol ettik. 1 yıl içinde 5 bin sayfa dosyayı inceledik. Uzun bir çalışma sonunda hukuki bir görüş ve rapor hazırlandık. Bu konuda meclisimizi bilgilendirerek imzalanan bu akitlerin yasaya uygun olmadığı tespit ederek, bu akitlerin geçersiz sayılması için bir karar aldık” dedi.
Belediye meclisinin aldığı bu kararın ardından karşıt davaların açıldığına işaret eden Başkan Ortekin, "Böyle bir akit yapma konusunda belediye meclislerinin yetkisi 10 yılla sınırlandırılmıştır. Değişen eski kanuna göre 10 yılın üzerinde hiçbir akit imzalanması mümkün değil. Ayrıca o dönem bu imzalar meclis kararıyla değil, encümen kararıyla alınmış. O zamanda encümenin yetkisi 3 yıl. Ama 49 yıl verilmiş, 30 yıl verilmiş, 25 yıl verilmiş. Yani kanunlar yok sayılmış. Hukuk literatürde yeri olmayan imzalar atılmış. Bakanlar Kurulu kararı ve yasalar yok sayılmış. Geçen 6 yıllık sürede yaşanan gelişmelerin sonucunda şok şükür bazı dosyalar idari mahkeme ve Yargıtay tarafından belediyenin lehine yani belediye meclisin son aldığı kararın doğruluğu yönünde onaylandı. Belediyenin ortaya koyduğu iddiaların tamamen doğru olduğu kesinleşmiş oldu. Bu demek oluyor ki bu taşınmazlar ve üzerine yapılan yapılar belediyeye devir olmak durumunda ve tahliye davaları açıldı. Artık belediyenin aşevleri olacak, artık belediyenin gayrimenkulları olacak, bütün görülen bu yapılar belediyenin. Dolayısıyla belediyenin gelirleri de artmış olacak” diye konuştu.


YAŞIN YANINDA KURU DA YANDI
Devam eden davalar konusunda da hiçbir endişeleri olmadığının altını çizen Başkan Ortekin, şunları söyledi: “Tarafımızdan açılan 24 davanın altısı sonuçlandı. 18 dosyanın görüşülmesine devam ediliyor. Zaten bütün dosyalar birbirin aynı. Çünkü bu akitlerin hepsi yok hükmünde. Akitler başlamamış, doğmamış bile. Olmayan bir akitten dolayı da yükümlülük olmaz. Ama yaşın yanında kuru da yandı. Özel şahıslarla yapılan akitlerde de aynı yöntem uygulandığı için onlarında mağdur olmaları söz konusu. Biz tüm bu kişileri daha önceden uyardık. Gelip anlaşma yapanların sorunları çözüldü. Bundan sonraki dönemde bu kişiler ya bu mülkleri boşaltacaklar yada kendileriyle kiralama sözleşmesi yapacağız”
Yaşanan bu bazı vakıf yetkililerinin açılan dava konusunda tazminat talep ettiklerinden söz eden Ortekin, şöyle konuştu: “Dönemin belediye başkanı ve vakıf başkanları aynı kişi olduğu için her kes tüm bu malların belediyeye ait olduğunu zannetti. Bende öğle zannettim. Ama böyle değilmiş. Buna rağmen bu kişilerin tazminat talebi oldu. O davayla ilgilide bilir kişi raporları açıklandı. Dava süreci devam ediyor ama gene akdin doğmadığı gerekçesiyle yok hükmündeki bir olayın tazminatı olamayacağı yönünde bilir kişi raporları var. Dolayısıyla bu hukuki sürecinde sonuna doğru gelmeye başladık”