AYDINPOST HABER SERVİSİ/Erkan AKBAL-İftar yemeği’nin ardından basın mensuplarıyla bir görüşme gerçekleştiren belde başkanları son günlerde aydın kamuoyunu meşgul eden tartışmalardan biri olan Aydın’ın Büyükşehir olma yolunda hangi modelin uygulanağı konusuna değinildi.

img_0615.jpgİlk konuşmayı gerçekleştiren Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar Aydın’ın bütünleştirirlmiş Büyükşehir olduğunda tüm belde belediyeleri’nin kapatılağını dile getirdi. Yapılması öngörülen bütünleştirilmiş Büyükşehir olayının Türkiye geneli için uygun olmayan bir hareket olacağını ifade eden Çınar konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Vali beyle görüştük 24 Nisan tarihinde içişleri bakanının yayınladığı genelge vardı belde belediye başkanlarının encümen ve belediye meclisinin yetkileri elinden alınmıştır. İmarla ilgili iskan ruhsatı dışındaki tüm konularda yetkimiz kalmadı. Vatandaşın talebini yapamaz hale geldik. Vali beyin onayına sunuyoruz. 2 aydır benim yaptıgım müracaat halen daha bekliyor. Vali beye gittik sağolsun anlayışıyla karşıladı. Yeterli tepki oluşmadı kamuoyu oluşmadı dedi bize. Toplantıdan sonra vali bey haklı dedik. Biz de adındaki belde belediye başkanları olarak yemek düzenleyelim dedik. Sıkıntılarımız anlatalım istedik. Yapılması düşünülen bütünleştirirmiş sehir konusunu konuşmak istedik. Bu tuğlama sadece Aydın için Türkiye'nin geneli için uygun olmayan bir hareket olacak. İktidar vekillerinde konuştuk aktardık. Muhalefet vekillerime de konuştuk. Gönül arzu eder ki hiçbir belde Belediyesi kapanmasın.

Küçük belediyelerin borç icinde olduğu iddia ediliyor. Hepsine sorun ekonomik yonden zorda olan belediyemiz olduğunu sanmıyorum. O zaman belediyeler borçlanırken bütçenin yüzde 10 ününü astığında bakanlıktan onay alması gerekiyor. O zaman bakanlık niye borçlanma yetkisini verdi bakanlık. Buraya kimseyi suçlamak için gelmedik. Kararın bize bırakılmasını istiyoruz. Referandum istiyoruz. Yaklaşık 16 bin koy mahalle haline gelecek 13 il buyuksehir olursa. Bizler de halkın seçtiği insanlarız. ’’

‘’Bütünleştirilmiş Şehre Karşıyız’’

Çınar’dan sonra bir konuşma geçekleştiren Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi de büyükşehire değil bütünleştirilmiş şehre karşı olduklarını belirtti.

Belde belediye başkanları olarak ortak paydalarının belde insanının mağdur edilmemesi ve beldelerin tam anlamıyla hizmet vermesi olduğunu ifade eden Çerçi, yerinden yönetim ilkesinin düşünüldüğü bir yerde böyle bir uygulamanın haksızlık olduğunu, valiler ve kaymakamların da böyle bir uygulama gerçekleştiğinde güvenlik ve hizmet konusunda sıkıntılar olacağını söylediklerini dile getirdi.

Çınar; bütünleştirilmiş büyükşehire geçildiğinde ilçe belediye başkanlarının da aldığı kararları bütünşehirden onaylaması gerektiğini onay almadığında da ilçe belediye başkanlarının köy muhtarı statüsüne döneceğini belirtti.

‘’Köylerin Sadece ve Sadece Çöpleri Toplanır’’

img_0633.jpgOrtaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın da Aydın’ın böyle bir uygulamaya geçtiğinde köylere proje götürmenin imkansız olduğunu sadece köylerin çöplerinin toplanacağını, söyledi.

Şu anda yeni çıkacak olan Büyükşehir Yasası’nın 1007 belediye ve 17 milyon insanı Aydın’da da toplamda 490 köyü ilgilendirdiğini ifade eden Akın bu yasa üzerinde hükümetin tekrar tekrar düşünmesi gerektiğini dile getirdi.

Belde belediyelerini kapatmanın geri dönüşü olmayan bir idam olacağını öne süren Akın; ‘’Bütünleştirilmiş şehirde beldelerin tamamına yakını kapatılacak. Arıtma tesisi, gölet, futbol sahası gibi halka yönelik olan her projede valilikten izin alınacak. Yapılacak olan projeler halkın yararına olduktan sonra beldeler neden borç yapmasın. Bu yüzden böyle bir uygulamanın referandumla, kamuoyunun ve bölge halkının istekleri doğrultusunda yapılmasını istiyoruz.’’ diye konuştu.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

img_0643.jpg