Altın Koza'nın en fazla merak edilen filmi Özcan Alper’in yönettiği ‘Gelecek Uzun Sürer’in gösterimi dün gerçekleştirildi. Alper'in ‘Sonbahar’la yakaladığı başarının ardından bu filmin nasıl olacağı yarışma bölümünün en fazla merak edilen yanıydı.
 
Özcan Alper beklentileri boşa çıkarmadı. Filmin gösteriminin ardından ‘Gelecek Uzun Sürer’in dün akşama kadar gösterilen yapımlar arasında en çok öne çıkan film olduğu konusunda görüş birliği oluşmuştu.
 
Ağıt derleyicisi genç bir kadının İstanbul’dan Diyarbakır’a, oradan da Hakkari’ye uzanan yolculuğunu anlatan filmin cesareti de dikkat çekici yanlarından birisi oldu. Kürt meselesine ‘ses’ kavramıyla yaklaşan Alper, daha çok bölgede son 20 yılda yaşanan gelişmeleri aktarmayı seçmiş. Belgesel görüntüler ve gerçek tanıklıklarla da desteklenen filmin gösteriminin ardından gerçekleştirilen söyleşide bir soru üzerine “Meselenin kendisi çok fazla acıyla dolu olduğu için, ben daha sadeleştirerek anlatmayı seçtim” diye konuşan Alper, gelecek hayalinin ise barış olduğunu söyledi. Film müzikleri ve özellikle Feza Çaldıran’ın imzasını taşıyan görüntüleriyle de Altın Koza’nın en güçlü adaylarından biri.
 
Dünün diğer filmleri, ‘Beni Sev’, ‘Mar’ ve ‘Kadife-Büyük Ana’ idi. Ancak festival kulislerinde bu üç filmin de beklentiyi karşılamaktan uzak olduğu konuşuldu. Altın Koza’da bugün Onur Ünlü’nün ‘Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi’, Serkan Acar’ın ‘Aşk ve Devrim’ ve Cemil Ağacıkoğlu’nun ‘Eylül’ isimli filmleri görücüye çıkacak. (Radikal)