Öcalan, İmralı'daki yeni arkadaşlarıyla haftada bir kez havalandırmaya çıkabilecek.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın ömür boyu hapis cezasını çektiği İmralı'ya dün sabah saat 04.00 sıralarında 5 yeni mahkum nakledildi. Adalet Bakanlığı, Öcalan'ın kaldığı koğuşun yakınına yeni bina yapımına yaklaşık 2 sene önce başlamıştı. Dün sabaha karşı 4 PKK'lı 1'i TİKKO'lu 5 mahkum Mudanya ilçesinden askeri feribotla İmralı'ya ulaştı. Mahkumların özel eşyalarının önceden adaya ulaştırıldığı öğrenildi. Öcalan, yeni arkadaşlarıyla haftada bir kez havalandırmaya çıkabilecek.

MAHKUMLARIN GEÇMİŞİ

Mahkumların isimleri şu şekilde: Şeyhmuz Poyraz, Bayram Kaymaz, Cumali Karasu, Hakkı Alkan ve Hasbi Aydemir. Bayram Kaymaz, Öcalan yakalandığında kendini yakmıştı. Kaymaz, İzmir'de 'ajanlık yaptıkları' gerekçesiyle 3 örgüt üyesini öldürmekle suçlanıyor. Kaymaz'ın belden aşağısı felç. Cumali Karasu ise 1994'daki Tuzla tren istasyonuna yönelik saldırı nedeniyle hüküm giydi. Karasu'nun adı Öcalan'ın yargılandığı davada geçiyor. Şeyhmuz Poyraz'ın ise ismi kaldığı Bolu F Tipi Cezaevi'nde Sri Lanka'daki ayrılıkçı Tamillere yönelik baskıları protesto etmek için yaptığı açlık grevi nedeniyle İHD raporlarına yansımıştı. Hasbi Aydemir'in de PKK'ya yakın yayın organlarında yayınlanmış yazıları var.

SÜREÇ TAMAMLANDI

Adalet Bakanı Ergin konuya ilişkin olarak İmralı'ya naklin Uluslararası İşkenceyi Önleme Komitesi'nin hazırladığı olumsuz çalışmaları önlemek açısından önemli olduğu açıklamasını yaptı. Ergin, 2 yıllık çalışma sonucunda İmralı'da 9 kişilik bir cezaevi yapıldığını söyleyen Ergin, “Bugün itibariyle bu süreç de tamamlanmış oldu” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise uygulamayı eleştirerek “Hükümetin, Avrupa Birliği sürecinin bir dayatması olarak yerine getirmeye mecbur kaldıkları bir haldir. Bana göre bir zavallılıktır” diye konuştu.

DTP: Nakiller olumlu

DTP lideri Ahmet Türk, İmralı'ya 5 yeni mahkum nakledilmesini olumlu bulduklarını söyledi. DTP grup toplantısından önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Türk, “12 yıldan beri bu tecrit anlayışının kırılması gerekiyordu. Başından beri karşı çıkıyorduk. Şu anda farklı bir yaklaşım biçimi var. Olumlu karşılıyoruz” dedi. DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ise naklin hiçbir sorunu çözmeyeceğini ifade etti.

Kışanak, “Olumlu bir adım ama 'neyi çözecek?' diye sorarsak, yanıt vermekte zorlanıyoruz. Hükümetin şu an yaptığı ufak tefek iyileştirmeleri ele aldığımızda, akan kanı durduracak, Kürt sorununu ülke gündeminden çıkaracak bir kapsamda olmadığı görülüyor. Bu da o kapsamda değerlendirilebilir. Bir iyileştirmedir belki ama 'neyi çözecek, ne değişecek?' diye sorarsak yanıt yok” diye konuştu.

İlk etapta 5 kişi uygun görüldü

Başbakan Tayyip Erdoğan, İmralı'ya yeni mahkum gönderilmesine ilişkin olarak, “İlk etapta 5 kişinin gönderilmesi uygun görüldü' dedi. Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile yaptığı görüşmenin ardından, Splendide Royal Otel'e gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “İmralı'ya yeni mahkum gönderilecek mi?” şeklindeki bir soru üzerine, 'Zaten oradaki plan dairesinde yapılan sanıyorum 12 kişilik bir yer ama ilk etapta 5 kişinin gönderilmesi uygun görüldü. Ve şu anda bütün çalışmalar yapılarak 5 kişi gönderilmiş olması lazım veya gönderilecekti” dedi./yeni şafak