ABD'de bu ay başında düzenlenen bir anket ülkedeki vatandaşların, özellikle de Cumhuriyetçilerin Başkan hakkında 'çılgınca' fikirleri olduğuna işaret etti ama anketin sonuçlarının saçmalıktan ibaret olduğunu düşünenler de var.

ABD'de bu ay başında düzenlenen bir anket ülkedeki vatandaşların, özellikle de Cumhuriyetçilerin Başkan hakkında 'çılgınca' fikirleri olduğuna işaret etti ancak anketin sonuçlarının saçmalıktan ibaret olduğunu düşünenler de var.

ABD"de geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Radikaller: Çılgınlar Amerika"yı Nasıl Ele Geçiriyor” isimli kitap geniş kitlelerden pek çok insanın Başkan Barack Obama hakkındaki olumsuz görüşlerini ortaya koydu.

John Avlon isimli yazarın kitabından hareketle bir anket düzenleyen Harris Poll isimli anket şirketi de bu olumsuz görüşlerin boyutlarının inanılmaz seviyelere ulaştığını gösterdi. İnternet üzerinden 1-8 Mart tarihleri arasında 2 bin 320 kişinin cevap verdiği ankete göre ABD"deki yetişkinlerin yüzde 40"ı Obama"nın sosyalist olduğuna, yüzde 30"undan fazlası Başkan"ın Amerikalıların kendi silahlarına sahip olma hakkını ellerinden alınacağına ve Müslüman olduğuna inanıyor.

Ankete katılanların yüzde 25"inden fazlası ise Obama"nın ABD"de ulusal egemenlik yerine küresel hükümet kavramını koymak istediğine, anayasaya aykırı birçok şey yaptığına, ABD"nin mirasına saygısızlık gösterdiğine ve Wall Street ne derse onu yaptığına inanıyor.

Vatandaşların bir devlet başkanının siyasi görüşünü eleştirmesi yeterince “çılgın” görünmeyebilir. Ancak Amerikalıların başkanla ilgili fikirleri bununla bitmiyor.

"TERÖRİSTLERİN KAZANMASINI İSTİYOR"

Ankete katılan ABD"lilerin yüzde 20"si Başkan"ın ABD"de doğmadığı için “Anayasa"da bahsedilen iç düşman” olduğuna, ırkçı olduğuna, Amerikan karşıtı olduğuna ve hatta “bir ekonomik krizi ya da terör saldırısını diktatörlüğünü hayata geçirmek için kullanmak istediğine” inanıyor.

Katılımcıların yüzde 20"si Obama"nın “zamanında Hitler"in de yaptığı şeyler yaptığını”, yüzde 14"ü “deccal” (dini inanışlara göre kıyamete yakın bir zamanda ortaya çıkacağına inanılan yalancı ve kötü karakterli kimse) olduğunu, yüzde 13"ü de “teröristlerin kazanmasını istediğini” düşünüyor.

Anket katılımcılarının parti dağılımlarına bakıldığında daha da ilginç bir resim ortaya çıkıyor. Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında çok büyük farklar var. Cumhuriyetçilere göre Obama;

- Sosyalist (yüzde 67)

- Amerikalıların silah sahibi olma haklarını ellerinden almak istiyor (yüzde 61)

- Müslüman (yüzde 57)

- Anayasa"yı ihlal ediyor (yüzde 55)

- Irkçı (yüzde 42)

- Zamanında Hitlerin yaptığı şeyleri yapıyor (yüzde 38)

- Deccal (yüzde 24)

- Teröristlerin kazanmasını istiyor (yüzde 22)

Demokrat Partililer ise bu maddelerin çok azının doğru olduğuna inanıyor ancak bağımsızların yüzdeleri ülke ortalamaları civarında seyrediyor.

EĞİTİM FARKI

Anket sonuçları vatandaşların eğitim düzeyleriyle ankette sıralanan maddelere inanma yüzdeleri arasında da fark olduğunu gösteriyor. Katılımcıların üniversite ve daha üst seviyedeki eğitimde geçirdikleri süre uzadıkça yüzdeler de düşüyor.

Kitabın yazarı Avlon, bu rakamların şoke edici ama şaşırtıcı olmadığı görüşünde. Avlon"a göre anket sonuçları "çılgın" düşüncelere sahip insanların Amerikan toplumundaki sayısının ne kadar arttığını gösteriyor.

Yazar, “Bu anket korkuyu ve aşırı partizanlığı siyasi bir araç olarak kullanmanın gerçek maliyetini bütün Amerikalılara gösteren bir uyandırma çağrısı olmalı. Başkanımızı şeytanlaştırıp ülkemizi bölerek ateşle oynuyoruz. Amerikalıların, radikallerin partizanlığı yurtseverliğin önünde gördüğünü hatırlamalı” dedi.

RADİKALLERİ ELEŞTİRİRKEN...

Ancak araştırmaya yönelik ciddi eleştiriler de söz konusu. Wall Street Journal"dan James Taranto anketin sorunlu olduğunu ve hiçbir şeye işaret etmediği görüşünde. Siyasi yelpazenin bir ucunda bulunan insanların Obama hakkında çılgınca görüşler sahibi olması bir şey ifade etmiyor zira zamanında siyasi yelpazenin diğer ucundakiler de George W. Bush için benzer şeyler düşünüyordu.

Taranto, Harris ve Avlon"un muhalifleri canavar gibi göstermek adına bu görüşleri abarttığını ifade etti ve ekledi: “Radikalleri eleştirirken kendileri radikalliğe kayıyorlar.”

Hürriyet