Darbeye teşebbüsle suçlanan, Ergenekon'u savunan, anti demokratik çıkışlar yapan Hüsamettin Cindoruk'un DP liderliğine aday olması, partinin demokrat kanadında büyük tepkiye yol açtı. Bu isimlerin başında Aydın Menderes geliyor. Cindoruk'un adaylığına karşı çıkan Menderes, bugün basın toplantısı düzenleyerek partilileri uyaracak. Teşkilatlardan destek vermemelerini isteyecek.

Menderes, "Beklediğim gün bugündü. Cindoruk'a söylenmesi gereken her şeyi söyleyeceğim." dedi.

Aydın Menderes, 16 Mayıs'taki kongreye kadar Cindoruk'un adaylığına karşı mücadele vereceğini kaydetti. Menderes, bir süre önce Cindoruk'la ilgili tarihî bir düzeltme yapmıştı. Cindoruk'un, babası Adnan Menderes'in hiçbir zaman avukatlığını yapmadığını açıklayarak, "Cindoruk, Menderes'in avukatı olarak tanıtıldığı durumlarda sessiz kalmış, bunu tekzip etmemiş, adeta kendisinin böyle tanıtılmasından pişkince bir memnuniyet içerisinde gözükmüştür. Ancak hiçbir zaman babamın avukatı olmamıştır." ifadelerini kullanmıştı. Cindoruk'un demokrasi dışı yaklaşımlarını ise şöyle değerlendirmişti: "Bugün kim demokrasiyi ve hukuk devletinin gereklerini savunmuyorsa o kişilerin geçmişleri ne olursa olsun kişiliklerinin bir yeri demek ki hep CHP'li kalmış. Zaman ve şartlar değişince de kişilikleri, kimlikleri CHP'liliğe rücu etmiştir. CHP derken kastettiğim tabii ki tek parti dönemidir."

Bu arada 76 yaşındaki Cindoruk'un 'ekip arkadaşları'nın yaşları günün konusu oldu. Cindoruk'un adaylığını açıkladığı toplantıya, destek için gelenlerin tamamına yakını 70 yaş üstündeki eski politikacılardan oluştu. Bunlardan bazıları şunlar: "Mehmet Gölhan, Esat Kıratlıoğlu, Ali Naili Erdem, Yıldırım Avcı, Hamdi Üçpınarlar ve İsmet Atilla." 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in uzun yıllar koruma müdürlüğünü yapan Şükrü Çukurlu ile ANAP'lı eski bakanlardan Eyüp Aşık da Cindoruk'un yanında yer aldı. Şükrü Çukurlu'nun Demirel'in; Eyüp Aşık'ın ise Mesut Yılmaz'ın verdiği desteğin işareti olduğu ileri sürülüyor.

Cindoruk ismi, Türk siyasetine 'emanetçi' olarak geçti. Demirel'in yasaklı olduğu dönemde partinin başındaydı. Daha sonra koltuğu Demirel'e devretti. 22 Temmuz seçiminde ağır bir yenilgi alarak liderliği bırakmak zorunda kalan Mehmet Ağar da partiyi Cindoruk'a emanet etmek istedi. Cindoruk, Ağar'ın teklifini kabul etti. Ancak kongreye iki hafta kala 'şartların oluşmadığını' savunarak vazgeçti. (Zaman)