Ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Kanadalı Gelini Hughette Eyüpoğlu, Çorum'un İskilip ilçesinde bir süre yaşayan kayınpederi anısına ''Çatalkara'' isimli sanat evi açılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bedri Rahmi'nin tek oğlu Mehmet Hamdi Eyüboğlu'nun Kanadalı eşi Hughette Eyüpoğlu, Türkiye anılarını anlattığı ''Kanadalı bir gelinin Türkiye anıları'' adlı kitabının ardından İskilip'e çeşitli sanat dallarının atölyelerinin yer alacağı bir sanatevi açmak için İskilip'te girişimlerde bulunuyor.

Eyüboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İskilip'te iki hafta gibi kısa bir süre yaşayan kayınpederinin İskilip'ten çok etkilendiğini, sanat yaşamında ve resimlerinde İskilip'in izlerinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de ilk kez Bedri Rahmi Eyüboğlu adına İskilip'te bir sergi salonu açtıklarını hatırlatan Eyüboğlu, şimdi de ilçeye ''Çatalkara'' adında bir sanatevi açmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kayınpederi Eyüpoğlu'nun ''Çatalkara'' şiirinden yola çıkarak böyle bir projeye hazırlamaya başladıklarını anlatan Eyüpoğlu şunları kaydetti:

''Bedri Bey'i İskilip'te gördüğü sanatsal yapı çok etkilemişti. Öyle ki amcası Sabahattin Eyüboğlu'na yazdığı bir mektubunda, ''Bugün İskilip'ten ayrıldım. Sevdiğim bir kadından kaçar gibi ayrıldım'' diyerek İskilip'in onun hayatındaki yerini vurguluyor. Biz bunu bir vasiyet kabul ettik. Çorum Valiliğine de projemizi anlattık. Bir sanat merkezi açmak istediğimizi bildirdik.''

-KANADALI BİR GELİNİN TÜRKİYE ANILARI-

1966'da yılında eşi ve oğlu ile Türkiye'ye yerleştiklerini anlatan Hughette Eyüboğlu, Eyüboğlu ailesinin diğer fertlerinden farklı olarak sağlık sektörünü tercih ettiğini, uzun yıllar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji bölümünde çalıştığını söyledi.

İkinci vatanım dediği Türkiye'den çok etkilendiğini belirten Gelin Eyüboğlu, ''Bazen şaşırıp bazen hayran kaldığım bu ülkede yaşadıklarını yazmayı bir ödev olarak gördüm'' dedi.

Hughette Eyüboğlu şöyle devam etti:

''1960'lar da geldiğim Türkiye ile 2000'li yıllardaki Türkiye arasında büyük değişimler görüyorum. Özellikle sağlık sektöründe büyük ilerlemeler kaydedildiğini düşünüyorum. Benim ilk göreve başladığım zamanlarda hastaneler ilkel yöntemlerle yıkanır, temizlenirdi. Türkiye'de en çok annelerin çocuklarına verdikleri cezalara şaşırmıştım. Türklerin misafirperver oldukları hep söylenirdi. Bunu en iyi İskilip'te anladım. Köylüler evlerinde ne bulduysa soframıza getirdiler. Yaprak sarmasına benzediğini düşündüğüm İskilip dolmasını görünce çok şaşırdım. Yemediğimizi görünce misafir seven köylüler zorla yediriyorlar. Bu Avrupa'da yok. Bu samimiyet, karşılıksız bir şeyler verme, Avrupa'da çoktan kaybedilen bir değer. Bana neden Türkiye'yi bu kadar seviyorsun diyorlar, bu ülke sevilmeyecek bir ülke mi? ''

-ÇATALKARA SANAT EVİ-

Çatalkara Sanatevinin İskilip'teki kültür ve sanat yaşamını renklendireceğini ifade eden Gelin Eyüboğlu, sanatevi projesiyle ilgili şunları dile getirdi:

''Bu sene hazırlıklarına başladığımız sanatevi için İskilip'te iki tarihi konak beğendik. Birisinin tarihinin en az 150 yıllık olduğunu öğrendik. 3 katlı bir konak. Henüz restorasyon çalışmalarına başlamadık. Elimizde hazırlanmış bir projemiz var. Ancak ODTÜ'den gelecek bir mimarla kasım ayı içerisinde bu projeyi daha da geliştireceğiz. İskilip Belediyesi ve Kaymakamlığı da gerekli desteği veriyor bize. 3 katlı konakta 2 resim atölyesi, 1 heykel atölyesi, 1 çocuk tiyatrosu olacak. Sanatevinin üst katını da arşiv bölümü yapmak istiyoruz. Her ay sanatevinde başka bir sergi düzenlenecek. Sergilere katılacak sanatçılar, eğer eserlerinden bazılarını gönül rızasıyla bize bağışlarsa arşivimizde saklayacağız. İlerde bu eserlerle bir müze açarız belki de. Ayrıca Bedri Rahmi'nin öğrencileri İskilip'e açılacak sanatevinde ders vermek istiyorlar. Genç Eyüboğulları tiyatro, resim dallarındaki bilgilerini İskilipli gençlerle paylaşacak. Böylece İskilip'te sanatsal üretkenlik de artacak.''

-İSKİLİP'TE POTANSİYEL VAR ANCAK NASIL PAZARLANACAĞI BİLİNMİYOR-

İskilip'te bir ressamın ihtiyacını duyduğu atmosferin mevcut olduğunu ifade eden Eyüboğlu, ilçedeki değerlerin yeterince tanıtılmadığını söyledi.

Yurt dışındaki arkadaşlarına projeyi ve İskilip'i anlattığında bir çok insanın turlarla İskilip'e gelmek istediğini belirten Eyüboğlu, ''İnsanlar turlarla İstanbul'a geliyor. Çorum'un Hattuşa'sını geziyor. Neden İskilip'e gelmesin. Resim yapmak için farlı mekanlar arayan bir çok sanatçı var. İskilip tanıtılsa, anlatılsa buraya yurtdışında turist akımı olur. İskilip'te potansiyel çok ama nasıl pazarlanacağı bilinmiyor. Aslında hem İskilip üzerine hem de Çorum ve turizm üzerine söylenecek o kadar söz var ki...'' diye konuştu.

Çorum ve İskilip için bir projelerinin daha olduğunu sözlerine ekleyen Hughette Eyüboğlu, ''Türkiye hala Yunan ve Roma eserleriyle öne çıkıyor. Siz Hitit diyarında yaşayın Anadolu medeniyetleri değil, Yunan medeniyetiyle yetinin. Biz Anadolu Medeniyetlerinin işleneceği, ön plana çıkarılacağı bir ''Anadolu Kürsüsü'' kurmak istiyoruz. Bu fikrimizi ilerleyen zamanlarda paylaşacağız'' dedi.