Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın New York'ta yaptığı görüşme sırasında çekilen fotoğraflardan liderlerin iletişim ve beden dillerini Prof. Dr. Bedri Ömrü uzun inceledi ve yorumladı...
 
‘Burada yabancı değilim'
Erdoğan gerçek bir lider duruşuyla konuşmasıyla ve beden diliyle Amerikan Başkanı'na ayakta, üstelik elini sırtına koyarak aşırı özgüven ve güç gösterisini gözlemliyoruz. Burada bedenin demek istediği “Ben burada yabancı değilim ev sahibiyim” der gibi, adeta misafir ağırlar havası var. Başkan Obama'nın başı eğik Erdoğan'a bakışı “biliyoruz, farkındayız ve mahcubuz” der gibi. Beden dilinde elini beline koymak, yanındakinin sırtına koymak aynı zamanda “biz eşitiz, hatta farkımız yok, güç bizde” demektir. Aynı zamanda ‘bir beklentimiz var', mesajını bedeniyle duruşuyla ve dokunuşuyla herkese veriyor.
 
‘Bir beklentim var' işareti
Obama bu pozuyla ilk fotoğrafın intikamını alacak havasında. Erdoğan'ın aşırı özgüvenini ve beklentilerini kırmak için yönü başka tarafa dönerek, Erdoğan'ı dirseğinden tutuyor. Bu Obama'nın da bir beklentisi olduğuna işaret, belkiİsrailiçin yumuşama ya da taviz isteyecek v.s. Ancak, Başbakan profesyonelce Obama'ya dönmeden karşıya gülümseyerek otoriteyi tanımadığını ilan ediyor. Erdoğan'ın beden duruşuna bakınca bunu bilerek yaptığını gözlemliyoruz. Erdoğan hareketlerini düşünce ve beklentileriyle başa baş sergiliyor. Çünkü beyin gizler ve geçmişi yaşar, ama beden anı yaşar ve asla yalan söylemez.