Son dönemin en çok merak edilen sorularından birini, sözleşmeli er yasa tasarısını hazırlayan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı'ya sorduk.

Geçen hafta TBMM Savunma Komisyonu olarak sözleşmeli er yasa tasarısını geçirip meclise sundunuz. Sözleşmeli er, bedelli askerlik veya kısa dönem askerlik süresinin azalması gibi konuları beraberinde getirir mi?

Yasa tasarısı komisyondan geçti muhtemelen önümüzdeki hafta meclise sunulacak. Sözleşmeli er çıktıktan sonra bedelli çıkar mı ya da askerlik süresi kısalır mı gibi konular Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla çıkar. Genelkurmay asker sayısının yeterli olup olmadığını görür ve ona göre bir karar verir.

Peki kaç sözleşmeli er alınacak yani sözleşmeli er sayısının artışı fazla olursa oradan doğacak fazlalığa göre bedelli çıkabilir mi?

Sözleşmeli er 5 yıllık bir dilimde yaklaşık 50 bin kişiyle sınırlandırılacak. Yani 5 yılda 50 bin sözleşmeli er alınacak. Tabii böylece asker ihtiyacı bir miktar giderilmiş olacak. Böyle düşünebiliriz ama bu kanun çıkacak, elemanlar alınacak, uygulanacak… Ondan sonra bu hesaplar netleşir.

Yani bedellinin önü açılır mı?

Şöyle açılabilir… Asker sayısı sözleşmeli 50 bin er alımıyla artacak buradan yola çıkarak da Genelkurmayımızın kararı doğrultusunda asker sayısındaki yeterlilik görülürse bedelli çıkma ihtimali doğabilir. Tabii bu konu Genelkurmayımızın takdiri ve kararına bağlıdır.

Sözleşmeli er ile uzman erbaşlar arasında nasıl bir fark olacak?

Sözleşmeli er konusu zaten uzman erbaşlardaki eksiklikler ve yanlışlıkların toparlanmasıyla oluşturuldu. Biz bunu en ince ayrıntısına kadar en küçük eksiklikleri kapatacak şekilde düzenledik.

Güneydoğu'da PKK ile mücadele eden erler yerine sözleşmeli erler mi gönderilecek?

Sözleşmeli er modeli, ordumuzun profesyonelleşmesi için atılmış çok önemli bir adımdır. Sözleşmeli erler sınır birliklerine gönderilecek ve gittiği yerde görevini tamamlayacak orada görevini bitirecek başka yerine tayin edilmeyecek.