Bedelli askerlik ile ilgili düzenlemenin detayları belli oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan bdedelli askerlik düzenlemsiyle ilgili detayları açıkladı. Açıklamaya göre 25 yaşını dolduran gençler 15 bin lira bedel ve 25 gün askerlik yapmak şartıyla bedelli askerlikten yararlanacaklar. 25 günlük askerlik şartı henüz yasalaşmadı ancak bu şart bedelli askerlikten yararlanan gençlerin aklında yeni soru işaretlerine neden oldu. Bu soruların başında ise bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? Bedelli askerlik yapanlar işsizlik maaşı alabilir mi soruları yer alıyor. İşte 2018 bedelli askerlik ile ilgili merak edilenler...



ASKERE GİDENLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Askerlik tazminatı bir çalışanın çalışırken askere gitmesi döneminde çalıştığı kurumdan aldığı kıdem tazminatıdır. Ancak askerlik tazminatının alınması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Askerlik tazminatı ile ilgili hükümler 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlenmiş durumda. Buna göre askere giden çalışanlar belirli koşulları yerine getirmeleri halinde işverenlerinden kıdem tazminatlarını alabiliyorlar. Şartları yerine getiren çalışanına kıdem tazminatını vermeyen işveren ise hak gaspı yapmış olur ve çalışan yasal yollardan kıdem tazminatını işverenden alır.

ASKERLİK TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Askerlik tazminatının alınması için gerekli şartların 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde düzenlendiğini belirtmiştik. İlgili kanuna göre Askerlik Şubesinden sevk belgesini alan çalışan bu belgeyle sözleşmenin feshini talep eden dilekçeyi çalıştığı kuruma verir. Dilekçe hemen işleme konur ve sözleşme feshedilir. Sözleşmenin feshedilmesinin ardından işveren çalışanına kıdem tazminatını vermekle yükümlüdür. Ancak çalışan, sözleşmenin feshinin ardından başka bir kuruluşta işe başlarsa kıdem tazminatı (askerlik tazminatı) hakkını kaybeder.

BEDELLİ ASKERLİK YAPANLAR ASKERLİK TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Bedelli askerlik ile askerlik görevini yerine getirenler için ise kıdem tazminatı söz konusu değildir. Çünkü bedelli askerlikte çalışmayı engelleyecek bir durum ortaya çıkmamakta, belirlenen bedeli ödeyen asker adayları tıpkı askerliklerini yapmış gibi terhis kâğıdını alabilmektedir. Ancak 25 gün askerlik yapma zorunluluğu getirildiğinde işten ayrılma durumu söz konusu olduğu için kıdem tazminatı alma durumu da berberinde gündeme geliyor.

1475 sayılı eski iş kanunu'nun 14.maddesi 4857maddesine muvazzaf askerlik için iş yerlerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Bedel ödenmesine rağmen 25 günlük süre için iş yerinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyorlar. Bununla beraber 25 gün şartının yasalaşması halinde askere gidenler kıdem tazminatı alma hakkını elde ettikleri gibi işsizlik maaşı alma hakkını da elde edebiliyorlar. 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı çalışanları işten çıkarılmaları veya askere gitmeleri durumunda çalıştıkları kurumdan aldıkları tazminattır. Kıdem tazminatı çalışılan her yılın karşılığı olarak çalışanın 30 günlük bürüt maaşıdır. Askere gidenler sevk kağıtlarını aldıktan sonra sözleşmelerini feshederlerse kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

KIDEM TAZMİNATI – ASKERLİK TAZMİNATI HESAPLAMA

Kıdem tazminatının ne olduğunu yukarıda ifade etmiştik.  Askere giderken alınan kıdem tazminatı ise halk arasında askerlik tazminatı olarak adlandırılıyor. Yani, askerlik ve kıdem tazminatı aynı şekilde hesaplanıyor.

Kıdem tazminatını hesaplamak isteyen çalışanlar, aldıkları son bürüt maaşla, çalıştıkları yılı çarparak tazminatlarını hesaplarlar. Örnek verecek olursak 3 yıldır çalıştığı iş yerinden askere gitmek için ayrılan ve son bürüt maaşı 3 bin lira olan bir çalışan 9 bin lira kıdem tazminatı alır. Yemek ve ulaştırma gibi ücretler de bürüt maaş içerisinde yer alır.

2018 KIDEM TAZMİNATI – ASKERLİK TAZMİNATI NE KADAR?

Askerlik tazminatının nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Ancak tazminatta belirli bir sınırlama var. 2018 yılı için tavan aylık 5.001,76 lira olarak belirlendi. Yani son bürüt maaşınız bu tavan tutarın üzerinde olursa hesaplama tavan tutar üzerinden yapılır. Yani bürüt maaşınız 6 bin de olsa kıdem tazminatınız 5.001,76 lira üzerinden hesaplanır.