Bugün öğle saatlerinde Aydın Valiliği önünde toplanan Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası üyesi eczacılar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önüne kadar yürüyerek reçete bedelinin eczacıya ya da hastaya ödettirilmesini protesto etti. Eczacılara gösterileri sırasında Diş Hekimleri Odası Aydın Şube Başkanı Hayri Soltan ve Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Erdoğan Payza ile bir grup sağlık çalışanı da destek verdi.
SGK İl Müdürlüğü önünde toplanan eczacılar adına konuşan 21. Bölge Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, sağlıkta israfa ve akılcı olmayan tasarrufa karşı olduklarını söyledi. Tasarruf adı altında hastalardan muayene ücreti, fark ücreti ve mükerrer ücret alınmasını adil bulmadıklarını belirten Kozalı, bunu sosyal devlete ait bir olgu olarak görmediklerini ifade ederek, “İlaç fiyat düşüşüne karşı değiliz ama düşüşün bedelini hastalarımız ve eczanelerimizin ödemesine karşıyız. Muayene ücretini artıran, birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getiren, sağlık çalışanlarının güvenceli çalışma haklarını ortadan kaldıran, eczaneleri kapatmaya zorlayan ve kamu hastanelerini işletme haline dönüştüren bir yaklaşımın sağlıkta tasarruf değil, yıkım gerçekleştirdiğine inanıyoruz” dedi.
4 Aralık günü sağlıkta tasarruf adına ilk elden 3 bin, bir yıl içinde 7 bin eczanenin kapanacağını iddia eden Kozalı, “Bu eczanelerde çalışan sağlık emekçilerinin işsiz kalmasına karşıyız. Bu uygulamaların halkın sağlığa erişimini kısıtlamasına karşıyız. Çözüm olarak; eczanelerin bedelsiz kamulaştırılması yerine ortaya çıkan zararın ilaç sanayi tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz. Türkiye"de sayıları 24 bine ulaşmış ve sağlık çalışanı olarak hizmet sunmaya devam etmek isteyen eczacıların, tasarruf tedbirlerinin bedelini haksız yere ödemesinin karşısında olduğumuzu bir kez daha bildiriyor; bunun ortaya çıkardığı yıkıma ve talana bir kez daha dur diyoruz” diye konuştu.
Kozalı, SGK'nın reçete onay sisteminin çalışmadığını iddia ederek, şunları söyledi: “SGK, hastamızın kullandığı reçetenin bedelini ya eczacıya ya da hastaya ödettiriyor. SGK, tüm ilaçları aynı torbaya koyup, 'En ucuzunu seç yoksa parasını ödersin' diyor, ilaçta tombala çektiriyor. İlaç fiyatlarında ıskontonun yükseltilmemesi gerekiyordu. Talebimiz tahsildar değil, sağlık çalışanı olarak görülmek. Hem muayene ücretinin hem de bunun eczanelerden tahsilinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Kamu hizmeti veren eczanelerimizin kamu tarafından korunması, bunun için çağdaş ülkelerde uygulanan meslek hakkının ülkemizde de uygulanması, eczacıların yaşayabilecek ve yaşatabilecek hale gelmesi gerekiyor”
Kozalı; yarın eczanelerin kapalı olacağını, sorun yaşanmaması için nöbetçi eczane sayısının artırıldığını duyurdu.
Kozalı"nın konuşmasının ardından, eczacılar yanlarında getirdikleri işyeri anahtarlarını SGK İl Müdürlüğü kapısının önüne bıraktı. Tek tek kapatmaktansa 4 Aralık"ta bir günlüğüne toplu olarak kapatacaklarını açıklayan eczacılar, alkışlarla hükümetin tutumunu protesto etti.
Eczacılar protesto sonrasında sessizce dağıldı.