AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, istifasının istenmesine kendisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a şikayet edilmesinin de etkili olduğunu belirterek, Yüreklitürk ve yaklaşık 100 partilinin de olduğu toplantıda “Ona hakkımı helal etmiyorum. Başına kötü bir olay geldiğinde gözünün önüne ben geleyim. Ona yalancı tanıklık edenlere de beddua ediyorum” demişti.

Suskundu

O toplantıda suskun kalan Yüreklitürk, DHA"ya konuştu ve “Ona acıyorum. Bir il başkanı görevi bitmiş bile olsa saygınlığını yitirmemeli. En çok da tehdit içeren sözlerine şaşırdım. Ancak ben onun hep iki yüzü olduğunu söylüyordum. Herkese tutarlı, güleryüzlü, dengeli ve uyumlu davranırken bizlere diğer yüzünü gösteriyordu. Şimdi bu yüzü herkes gördü” dedi. Bu arada Yüreklitürk-Kabak gerginliğinin geçmişe uzandığı da anlaşıldı. Yüreklitürk"ün Ak Parti"nin seçim işlerinden sorumlu İl Başkan Yardımıcısı iken referandumdan bir ay sonra 18 Ekim"de Genel Merkez"de Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı çıkışında Başbakan Erdoğan"ın elini sıkarak, “İzmir"de size arz etmek istediğim teşkilatla ilgili sıkıntılar var” dediği, teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem"in de katılımıyla Başbakan"la tam 50 dakika görüştüğü ortaya çıktı.

Hakim gibi

Yüreklitürk"ün gazete küpürleri ve televizyon açıklamalarının yer aldığı CD"lerle yaptığı görüşmede Başbakan"a özetle şunları söylediği öğrenildi:
“Teşkilat içinde anket yaptık. Partililerin yüzde 70"inin aidiyet duygusunun olmadığını tespit ettik. İl Başkanı Kabak, bu aidiyet duygusunu pekiştirmek yerine parti içi toplantılarda konuşulanları kamuoyuyla paylaşıyor. Partideki e-seçim ve e-teşkilat sistemini eleştiriyor. Partiyi tek başına yönetmesi, kimseye fikir danışmaması, danışsa bile yine bildiğini okuması partide huzursuzluk yaratıyor. Hala hakim gibi davranıyor. Demokrat Parti kökenlilere sahip çıkıyor, bizlere "biz bu partinin gerici yüzüsünüz" diyor. Bu açıklamalar partide gruşlaşmalara neden oluyor. Referandum öncesi MHP İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile çıktığı televizyon programında Dervişoğlu"nun size yönelik eleştirilerine sessiz kalırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura hakkında sözleri üzerine onu özür dilemeye davet etti. Demokratik açılım sonrası yaptığı Tunceli gezisini siz eleştirirken o il yönetim kurulu toplantısında bize "açılım böyle yapılmaz, ben o coğrafyada hakimlik yaptım" dedi. Sizin "teşkilat işini yapsın, bürokrasiyi rahat bırakın" açıklamanıza rağmen komisyonlar kağıt üzerinde dağıldı ama fiilen çalıştı, tayin, terfi işleri yapıldı. İzmir elden gidiyor, sandıklar sahipsiz kaldı. İzmirli size tanımıyor, o yüzden oy vermiyor. Ben bunları yüksek sesle söylediğim için partide çalışma koşullarımı yok ettiler, işleri büromdan yürütüyorum.”

Gücü nereden

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar"ın avukatı Ayşe Yüreklitürk (37), partinin İzmir"deki kurucularından, Başbakan"ın başdanışmanı Necati Çetinkayaya yakınlığıyla bilinen Prof. Dr. Osman Yüreklitürk"ün kızı. Babası Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi"nde dekanlık, Türki cumhuriyetlerindeki üniversitelerde rektörlük yaptı.

Vekil olmak isteyenler il yönetimini belirliyor

Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak"ın seçime 6.5 ay kala görevinden istifa etmesiyle parti içi dengeler değişti. Ak Parti İzmir milletvekillerinden Mehmet Tekelioğlu, Taha Aksoy, Tuğrul Yemişçi, İbrahim Hasgür"ün desteklediği Kabak"ın istifa etmiş olması, Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar"ın elini güçlendirdi.

Vekil mi olacak

Milletvekili olmak isteyenler, il başkanı ve yönetimin oluşmasında aktif rol üstlendi, Hotar"ın Aliağa eski Belediye Başkanı Tansu Kaya"yı istediği, Tekelioğlu grubunun eski İl Başkan Yardımcısı Fatih Yıldırım"a destek verdiği öğrenildi. Vekillik isteyen eski İl Başkanı Ali Aşlık, İşadamı Mustafa Altınok, İşadamı Abdullah Kavuk"un isimlerini ön plana çıkarırken parti içindeki farklı gruplar işadamları Bilal Doğan ve Rahmi Taştan"ı da istiyor. Seçime gidilen süreçte partiyi toparlayıcı bir "ağabey" formülünün uygulanması durumunda İbrahim Derici ismi ön plana çıkıyor. Ancak teşkilat, Genel Merkez"den sürpriz bir ismin atanmasını bekliyor. Erdem"in, Kabak"ın istifasının ardından yaptığı basın toplantısında Kabak"ı partinin başka organlarında değerlendirileceğini söylemesi parti kulislerinde “Bir il başkanı ancak milletvekili olarak değelendirilir” şeklinde yorumlandı. Ancak Kabak"a istifası öncesi milletvekilliği sözü verilmediği öğrenildi.