Isparta Valisi, ciddi boyutta hava kirliliği sorunu yaşanan kent için alternatif çözüm önerisi getirdi: Bedava kömür yerine bedava doğalgaz

ISPARTA Valisi Ali Haydar Öner, her mahalleden maddi durumu yetersiz 1 aile ile Şehit ve Gaziler Derneği'nin belirleyeceği ekonomik sıkıntı içinde olan 10 ailenin evine bedava doğalgaz verilmesi için çalışma başlattı. Devletin dağıttığı kömürün Isparta"nın hava kalitesine uygun olmadığını belirten Vali Öner, yoksullara havayı kirleten kömür vermek yerine, doğalgaz giderlerinin karşılanabileceğini söyledi. Vali Öner, belirlenen ailelerin doğalgaz tesisatının da devlet tarafından döşeneceğini söyledi.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, İl Genel Meclisi toplantısına katıldı. Burada il genel meclisi üyelerine hava kirliliği konusunda alınması gereken önlemleri anlatan Vali Öner, Isparta"da hava kirliliğinin önüne geçmek için doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Vali Ali Haydar Öner, yoksullara havayı kirleten kömür verilmesi yerine, doğalgaz masraflarının üstlenilebileceğini kaydetti. Vali Öner, “Çevre ve Orman İl Müdürümüze talimatı verdim. Şehit aileleri arasında en yoksul 10 aile ve her mahallede bir yoksul aile tespit edip, evelerine doğalgaz götürebiliriz. Bedava kömür vermek yerine doğalgaz masrafını üstlenebiliriz. Doğalgaz kullanımını yaygınlaştırarak, ateşçiler yetiştirerek hava kirliliğinin önüne geçebiliriz” diye konuştu. Vali Öner, okulların gelecek eğitim- öğretim yılından itibaren doğalgazla ısıtılması için hazırlıkların başlatılmasını da istedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN

Daha sonra DHA'nın sorularını yanıtlayan Vali Ali Haydar Öner, Isparta"da hava kirliliği sorunu yaşandığı kaydedrek, “Kirliliği aşmak için bir yandan kömürün kalitesi, ateşçilerin eğitimi ve bunun denetimi çalışmalarını yürütüyoruz, bir yandan da en temiz ısınma yöntemi olan doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz” dedi.

Isparta"da doğalgazın yeni verilmeye başlandığını ve doğalgaz abone sayısının az olduğuna dikkat çeken Vali Öner, yoksula kömür yerine doğalgaz verilmesini planladıklarını anlatarak şunları söyledi:
“Her mahallede bir yoksul ailenin doğalgaz tesisat bedelinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanması, ayrıca şehit ve gazi ailelerimize minnet borcumuzun bir ifadesi olarak Şehit ve Gazi Aileleri Dernek yönetiminin belirleyeceği ekonomik durumu kötü olan 10 aileye de doğalgaz tesis bedelinin vakfımızca karşılanması için çalışma başlattık. Sıkıntı içinde olan ailelere kömür vermek yerine ailelerin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz.”
Uygulamayla ailelerin daha temiz koşullarda yüksek yaşam kalitesine ulaşacağını kaydeden Vali Öner, böylece aynı zamanda hava kalitesinin iyileşmesine önemli bir katkı sağlanacağını belirtti. Vali Öner “Uygulama sayesinde ümit ediyorum ki ilimizdeki hava kalitesi iyileştirilecek. Daha sonra imkanlarımız el verdikçe bu çalışmayı yaygınlaştıracağız” dedi.

KÖMÜR HAVA KALİTESİNE UYMUYOR

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, geçen hafta yapılan Mahalli Çevre Kurulu toplantısında da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yoksullara dağıtılan kömürlerin Isparta"nın hava kalitesine uygun olmadığını açıklamıştı.


HÜRRİYET