Aileler tarafında fark edilmesi zor olan kalça çıkığı, ilk aylarda tespit edildiğinde kolayca tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Son yıllarda kalça çıkığı teşhisinde ultrasonografi yöntemi kullanılmaktadır.

KALÇA ULTRASONU NEDİR?
Kalça ultrasonu, doğuştan meydana gelen kalça çıkıklığını inceler. Bebeklerde 2-6 ay arasında yapılan bu ultrasonla 'Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD)' varlığı kontrol edilir. Pediatrik kalça ultrasonu, kalça ekleminin görüntülerini veya resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan bir ultrason makinesiyle çocuğun kalça eklemlerinin incelenmesidir. Bu ses dalgaları insan kulağı tarafından duyulamaz ve ultrason uygulanan çocuk tarafından hissedilmez.

Kalçanın gelişimsel displazisi (GKD) kalça ekleminin top ve soketinin normal olarak oluşmadığı bir durumdur. Çok küçük çocuklarda, kalça eklemlerinin normal şekilde oluşup oluşmadığını veya GKD'nin olup olmadığını görmek için bu kalça ultrasonu yöntemi kullanılır. İlk aylarda tespit edildiğinde tedavisi oldukça basit olan kalça çıkığı, ilerleyen zamanlarda daha zor yöntemlerle tedavi edilmektedir.



KALÇA ÇIKIĞI NEDENLERİ NELERDİR?

Gelişimsel kalça displazisinin görülme nedenleri arasında;
*Annenin salgıladığı hormonun çocuğun kalça ekleminde gevşeklik yapması (doğum sırasında salgılanan relaksin hormonu, annenin kalça kemiklerinin genişleyerek doğumu rahat yapmasını sağlar, bebeğe geçerse bebeğin de kalça eklemleri genişler, kalça çıkığına neden olabilir),

*Sezaryen doğum ya da ters doğumlar,

*Ailede daha önceden gelişimsel kalça displazisinin görülmesi gibi faktörler etkilidir.

Doğum sonrası 2-6 ay arasında bu konuda deneyimli radyologlar tarafından ultrason ile tarama yapılmadır. Ağrısız bir işlem olan kalça ultrasonu, radyasyon içermemektedir. Ultrason çekilmeden önceden bebeklerin karnı tok ve altı temiz olmalıdır.
Ultrason için net bir süre belirtilmemektedir. Ultrasonun süresi bebeğin durumuyla doğru orantılıdır. Genel olarak bakıldığında 15 ila 30 dakika arasında gerçekleştirilebilen bir işlemdir.

KALÇA ÇIKIĞI ANLAŞILABİLİR Mİ?
Bebek ilk aylarda yürüyemediği için doğuştan kalça çıkığı anlaşılmaz. Yürümeye başladığında ise tedavi için çok geç olabilir. Bu rahatsızlığın önceden tespit edilebilmesi adına ultrason taramasının yaptırılması gerekmektedir. Doğuştan kalça çıkığı geç fark edilirse ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve sakatlıklara neden olabilir. 2 aylıktan küçük bebeklerde yapılan kalça ultrasonu, yanlış pozitif veya negatif sonuç verebilir. 2-6 aylık bebeklerde kalça ultrasonu yapılabilir. Fakat iri bebeklerde ultrason yeterli olmaz ve röntgen filminin çekilip değerlendirilmesi gerekebilir. Röntgen filminin ultrasondan farkı ise radyasyon içermesidir.