Aydın Nysa Doğum Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Yalçın Yarar, 1960"larda her bin bebekten 11 tanesinin anne karnında öldüğünü, günümüzde bu rakam 11"den 5 civarına düştüğünü kaydetti. Yarar reşit olmayan kişilerin evlendirilip hamile kalmasının önlenmesi ve evde doğum oranlarının da ortadan kalkması ile bu rakamın ülkemizde minimuma ineceğini kaydetti.
Anne ve bebek ölümleriyle ilgili açıklama yapan Nysa Doğum Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Yalçın Yarar, "18 yaşını tamamlamamış bir insanın kanuni olarak reşit akdedilmesinin nedeninin fiziki ve psikolojik yaşını da tamamlamadığı içindir. Bu tıbbı açıdan da psikolojik açıdan da öyledir. Tıbbı açıdan gelişimini sağlamamış bir insan evlendirirseniz sağlıklı doğum yapmasını beklemek hayal olur. Çocuk ölümleri ve anne ölümlerinin en büyük etkenlerinden biri budur. İkinci önemli neden ise takipsiz gebelerdir. Biz hekimler şu anda düzenli bir şekilde gebeleri takip ediyoruz. 9 ay boyunca bir annenin düzenli olarak hem beslenmesi hem de hastalıklar açısından ön tespitinin yapılması açısından düzgün takip edilmesi lazım. Anne ve bebek ölümlerinden hastanın da bilinçli olmasının önemlidir. Maalesef Aydın"da bile küçük yaşta evlendirilen kız çocukları var. Küçük yaşta evlilik, bilinçsizlik ve evde doğum olayları anne ve bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biridir” dedi.
ÖLÜMLERDE ANNEYE BAĞLI NEDENLER
Bebek ölümlerinin yüzde 5 ila 10"unun anneye bağlı nedenlerden gerçekleştiğini ifade eden Op. Dr. Yarar, “Bunlar arasında en önemlileri diyabet ve hipertansiyondur. Gebelik öncesi diyabeti olanlar ve insülin kullananlar mutlaka kan şekerleri iyi düzenlenmiş olarak gebe kalmalıdırlar. Gebelik süresince de insülin dozları gebeliğin artan ihtiyaçlarına göre çok iyi ayarlanmalıdır. Gebeliğin oluşturduğu bir diyabet türü de vardır. Bunun tanısı için gebeliğin 24-28. haftalarında şeker yükleme testi yapılmalıdır. Gebeliğe bağlı diyabeti var çıkanlar, önce diyet ve gerekirse ilaçla normal kan şekeri düzeyine getirilmelidirler. Anneye bağlı bir diğer neden ise antifosfolipid sendromudur. Bu sendromda gebe kadının plasentasındaki damarlar içinde küçük pıhtılar oluşmakta ve damar tıkanıklığı oluşturarak bebeğin kan akımını engellemektedir” diyerek gebelerin gebelik süreçlerini mutlaka doktor kontrolünde tamamlamalarını tavsiye etti.