Eskiler “can boğazdan gelir” öğretisiyle büyüdüğü için, bu alışkanlıklarını çocukları ve torunları üzerinde de uyguluyor ama göz ardı ettikleri bir gerçek var: Hareketsiz yaşam tarzı, insanları kilo almaya ve bu kilolarıyla yaşamaya adeta mecbur ediyor. Tutarlı Diyet"ten beslenme uzmanı, diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Tutar da fazla kiloların sakıncalarına dair uyarılarda bulunuyor. “Şişmanlık, gebe kalmayı da zorlaştırabiliyor” diyen Tutar, vücutta yağ dokusu miktarının fazlalığı yüzünden kadınların adet düzensizlikleri yaşadığına ve doğurganlıklarının azaldığına dikkat çekiyor.

Gizem Tutar, üç bin çift üzerinde bir yıl süren bir araştırma yapıldığını ve elde edilen sonuçlara göre normal vücut ağırlığına sahip kadınların, obez kadınlara göre % 43 daha yüksek oranla gebe kalabildiğini dile getiriyor. Üstelik obez kadınların adetleri düzenli olsa da bu sonuç değişmiyor. “Obezitenin dereceleri de gebe kalmada etkilidir” diyen Tutar,  1.derecede obez kadınların gebe kalma olasılığı, normal vücut ağırlığındaki kadınlara nazaran % 26 daha düşük olduğunu, buna karşılık morbid obez kadınlarda bu oranın % 46"lara kadar çıktığını belirtiyor. Bütün bu bilgilere rağmen şişmanlıkla gebe kalma kapasitesi arasında ne gibi bir mekanizmanın devreye girdiği belli değil. Tutar, “Tokluk ve iştah ile ilgili leptin isimli hormonun aynı zamanda, doğurganlığı da etkileyebileceği düşünülüyor. Çünkü yumurtlama fonksiyonları normal olan obez kadınlar da gebe kalma ile ilgili beklenmedik sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu arada obez kadınlarda östrojenin de fazla salgılandığı ve bu durumun da hormon dengesizliklerine yol açtığı biliniyor” dedi.

ZAYIFLAMAK ADET DÜZENSİZLİĞİNİ GİDERİYOR
“Adet düzensizliği olan, anne olmak isteyen ve tüp bebek tedavisi görmek isteyen kadınlara, doktorların ilk önerisi kilo vermeleridir” diyen Tutar, bir gerçeğe de dikkat çekiyor: Yumurtlama problemi olmayan veya herhangi bir hormon dengesizliği saptanmayan kadınlar, sadece zayıflayarak bile düzenli adet dönemi yaşamaya başlıyor ve gebe kalabiliyor.

Kendilerine başvuran ve anne olmak isteyen kadınların da kilo vermesi için yardımcı olduklarını belirten Gizem Tutar, “Burada önemli olan kas dokusundan değil, yağ dokusundan kilo vermektir. Dünya Sağlık Örgütü"nün açıklamasına göre; haftada 0.5-1 kg arası kilo kaybı sağlıklıdır. Biz de bu kriterlere sadık kalarak obez hanımların ayda ortalama 4-6 kg kilo vermelerine yardımcı oluyoruz. Anne adayı hanımların daha fazla ve daha hızlı kilo vermelerini yanlış buluyoruz çünkü bütün o fazla kiloları su ve kas dokusundan kaybederek verecekleri için, gebeliklerini sağlıklı geçiremeyeceklerini biliyoruz” dedi.

rotahaber