Aydın İl Sağlık Müdürlüğü; “Bırak-Kazan” adlı sigarayı bırakma kampanyasının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Bebek Dostu İl” değerlendirmelerine de damgasını vurdu. 1991 yılından beri yürütülen faaliyetler kapsamında 81 il arasında yapılan değerlendirmede Aydın ili “Altın Bebek Dostu İl” olarak ilan edildi.
Türkiye"de bu konudaki çalışmalarında Sağlık Bakanlığı ve UNİCEF tarafından 1991 yılından yürütülmekte olduğunu hatırlatan Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, “Bebek Dostu İl” projesinin amacının emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olduğunu söyledi. Bu amaçla yurt genelinde 17 yıldır “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” isimli bir programın yürütülmekte olduğuna işaret eden Çobanoğlu, “Bu program çerçevesinde "Bebek Dostu İl” kavramı geliştirilmiştir. Bebek dostu il olabilmek için ildeki sağlık kuruluşlarının yüzde 10"unun bebek dostu ve tüm hastanelerin bebek dostu hastane unvanı alması gerekiyor. İlimiz tüm bu kriterleri yerine getirerek daha öncede 2003 yılında bu unvanı bir kez daha almayı başarmıştı. Bakanlığımız 2008 yılında da "Altın Bebek Dostu İl" standartlarını belirledi. Bunda yine tüm hastanelerin bebek dostu, ikinci basamakta da 53 sağlık ocağının bu unvanı alması gerektiği açıklandı. Müdürlüğümüz olarak bu konudaki çalışmalarımızı il genelinde hızlı bir şekilde yürüttük. Tüm hastanelerimizle birlikte 53 ikinci basamak sağlık kuruluşumuza bu unvanı kazandırdık. Bunun yanı sıra 150"den fazla kadın işçi çalıştıran kurumlardan yüzde 25"i bebek dostu işyeri oldu. Nazilli ve Kuşadası"ndaki tüm sağlık kurumları eğitilerek, bebek dostu ilçe oldular” dedi.
Tüm bu çalışmalara destek olması amacıyla çeşitli kurumlarla işbirliği halinde sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiğine değinen Çobanoğlu, “İlimizde anne sütü ile ilgili tiyatro gösterileri, halk eğitimleri, televizyon ve radyo programları, resim yarışmaları gibi birçok faaliyet düzenlendi. Tüm bu çabalarımızın sonucunda Mayıs ayı içerisinde Bakanlığımızca "Altın Bebek Dostu İl” unvanını almaya layık görüldük. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirmemizde bizlere destek olan tüm kurum ve kuruluş çalışanlarına teşekkür ederiz” diye konuştu.