Bebeklerde hıçkırığın oluşu nedeni göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasındaki anı kasılma olarak belirlenmiş.

Bu kasılmanın sonucunda ses tellerinin bir anda birbirine yaklaşarak ses çıkarma olayına da hıçkırık deniyor.

Hıçkırık yetişkinlerde bir çok faktörden kaynaklanıyor olabilir. Hatta uzun süren hıçkırık kalp hastalığı gibi büyük hastalıkların habercisi olarak bile kabul ediliyor. Ancak hıçkırığın bebeklerde 1 yaşına kadar normal bir durum olduğu ise uzmanlar tarafından kanıtlanmış. Bebeğin ani heyecanlanması, beslenirken hava yutması, havadaki ani soğuma bile bebeğinizin hıçkırığını arttıran faktörlerin başında geliyor.

Yetişkinlerde hıçkırığı geçirmek için kullanılan, nefes tutma, su içme yöntemleri bebekler için uygun değil. Fizyolojik bir olay olduğu için basit yöntemlerle bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Hıçkırığın uzaması durumunda, bebeğinizi yavaş yavaş emzirin veya azar azar çay kaşığıyla su verin ve dik tutun!

Hıçkırık uzarsa korkmayın!
Hıçkırık erişkinlerde pek çok hastalığın bulgusudur, hıçkırık durmuyorsa doktora gidilmesi gerekir. Ancak 1 yaşına kadar olan çocuklarda, hıçkırık nedeniyle doktora götürmenize gerek yok. Bebeklerde hıçkırık süresi 1 dakika ile 1 saate kadar uzamasını normal bir durum olarak kabul edin. Hıçkırık bir saati geçiyorsa, doktorunuza telefonla danışılabilirsiniz.

Hıçkırık yiyeceklerden oluşabildiği gibi, anne sütü ile beslenen bebeklerde, annelerin yediği yiyecekler de hıçkırığı tetikleyebiliyor. Eğer bebeğinizin inek sütü veya başka besinlere karşı alerjisi varsa, sizin yediğiniz yiyecekler bu durumu tetikleyebilir