Diyarbakır bağımsız adayı Altan Tan, “Bugün namaz kılınan mekânları ayırdık, gerekirse camileri de ele geçireceğiz” dedi.
 
Diyarbakır bağımsız adayı Altan Tan, namaz sonrası yine sert ifadeler kullandı.
 
İmralı hükümlüsü Abdullah Öcalan’ın yaklaşık iki ay önce avukatları aracılığıyla “Kürtler de camilerini ayırsınlar ve imamları aktifleştirsinler” şeklindeki mesajının ardından, “Sivil Cuma” eylemleri başlatan BDP, tahrik için meydandaydı. Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda gerçekleştirilen “cuma eylemleri”nde din kullanılarak gerginlik sürdürülüyor. Dün de Dağkapı Meydanı’nda açık alanda Cuma namazı kılındı. Gerek namazda gerekse hutbede verilen mesajlar dini değerlerle büyük bir çelişki arz etti. Namaz kıldıran ve hutbe okuyan emekli imam Süleyman Ekinci, ana dilde vaaz etme ve hutbe okumaya değindi. Yaklaşık dört bin kişinin namaz kıldığı alanda bir de basın açıklaması yapıldı.
 
AĞIR ELEŞTİRİLER
 
BDP’ye yakın bir sivil toplum örgütü olan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, eylemler sebebiyle her kesimden ağır eleştiriler ve hakaretler aldıklarını ve açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Daha sonra mikrofonu eline alan BDP’nin desteklediği Diyarbakır milletvekili adayı Altan Tan, sert konuştu. Kürtlerin sivil cumalarla Kemalizm’e meydan okuduğunu vurgulayan Tan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ağır sözlerle eleştirdi. Tan, Öcalan’ın “Kürtlerin dini İslam değil, Zerdüştlüktür” sözüne aldırmayıp “Kürtler, 14 asırdır Müslüman’dırlar. Onları kimse Zerdüşt olmakla itham edemez” diye konuştu.
 
CAMİLERİ ELE GEÇİRECEĞİZ
 
Bir zamanlar Başbakan Erdoğan ile birlikte siyaset yapan Tan, sert sözler sarfetti. Kürtlerin Kemalizm’e direndiğini ve bu nedenle pek çok şehit verdiğini söyleyen Tan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası Kemalizm’e karşı direnen kişilerin şehit edildiği bir meydan. Burası şehitler meydanı. Ancak bundan sonra özgürlük meydanı oldu. Kemalizm’e baş kaldırılan bir medya oldu. Orta Doğu tevhidin ve vahyin merkezidir. Orta Doğu’da ne Kemalistler ne de Baas rejimiyle baş edebildi. 80 yıldır bu insanlar başındaki takkeleri çıkarmadılar. Camileri ayırmadık.
 
Oralar Allah’ın evi. Ama Kemalizm ele geçirmeye çalışıyor. Biz bugün namaz kılınan mekânları ayırdık ama gerekirse camileri de ele geçireceğiz.”
 
“ATATÜRK’ÜN GÖLGESİNDE” SAF TUTTULAR
 
Kemalizm’e karşı direndiklerini savunan BDP’liler Atatürk büstünün bulunduğu meydanda cuma namazı kıldı. Hatta kimisi Atatürk heykelinin gölgesinde saf tuttu. Namaz sonrası, çarşamba günü Diyarbakır’ı ziyaret edecek olan Başbakan Erdoğan’a yönelik tepkiyi artırmak için hakarete varan mesajlar verildi. BDP’liler bu tavırlarıyla halkı başbakana karşı dolduruyor.
 
Dinle ilgileri yok!
 
OLAYIN İÇİNDEN
 
Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Sırrı Sakık, Emine Ayna ve diğerleri. Barış ve Demokrasi Partisi’nin üst düzey yöneticilerinin büyük bir çoğunluğunun dinle diyanetle ilgileri yok. Hatta dini değerlere karşı oldukları bilinen bir gerçek. Yıllarca da bölgedeki insanları yani bugün sahiplendiklerini iddia ettikleri halklarını “gerici ve yobaz” olmakla itham ediyorlardı. Kandil ve Abdullah Öcalan ise zaten Marksist ve Leninist ideolojiyi halka dayatıyordu. Ancak hükümetin başlattığı “Demokratik Açılım” çerçevesinde yasaklar bir bir kaldırılıp diğer kurumlar da bölge halkının geçmişte yaşadığı acıları unutturmak için girişimde bulununca, özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya ağırlık vermeye başlayınca BDP-Kandil ve İmralı dini değerleri ön plana çıkaran açıklamalar yaptı ve girişimlerde bulundu. Cuma eylemleri bunun için başlatıldı. Dünkü eylemde “İslamcı” kimliğiyle bilinen Altan Tan ön plandaydı. Ancak Tan, dini ağırlıklı konuşmalarla gittikçe radikal bir milliyetçi izlenimi veriyor.