Milliyet gazetesinde yayınlanan BDP’nin desteklediği sosyalist kökenli Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’nün milletvekili yeminini okumak istemediği yönündeki haberi partililer ve milletvekilleri tarafından yalanlandı. Sosyalist kökenli üç milletvekilinin, ırkçı söylemler bulunduğu gerekçesiyle yemin metnini okumama yönünde görüş beyanında bulunduğu iddia edilmişti. 
 
Haberde Tüzel, Önder ve Kürkçü’nün, yemin metninin içinde yer alan, "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma", “Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma” ve “Büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim” ifadelerini, düşüncelerine ters olduğu gerekçesiyle okumayacakları öne sürülmüştü.
 
DEMİRTAŞ: "KRİZ OLMAYACAK"
 
Bu haberin ardından BDP' nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan konuyla ilgili açıklama geldi.
 
Demirtaş, Meclis'teki yemin töreninde 3 milletvekilinin metinde yer alan "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma" sözünü söylemek istememelerinden dolayı kriz çıkabileceği haberlerini yalanladı, "Gündemimizde böyle bir şey yok. Bu yöndeki haberler doğru değil" dedi.
Evrensel gazetesinin haberine göre ise Ertuğrul Kürkçü, söz konusu yemin metninin tartışmalı bir metin olduğunu, ancak böyle bir gündemlerinin de hiçbir zaman olmadığını belirterek haberi yalanladı. Haberle ilgili kendisiyle görüşülmediğini dile getiren Kürkçü, şöyle devam etti: “Eğer bu haber bir sızdırmaya dayanıyorsa vahim. Haberde adı geçen sosyalist vekillerle BDP’nin diğer milletvekilleri arasına kama sokulmaya çalışılıyor demektir. Eğer sızdırma değilse yine vahim. Haber bizimle hiç konuşulmadan neye göre yapılmıştır. En basit gazetecilik ilkelerinin bile bu açıdan ihlal edildiği açık. Milliyet gazetesinin yazı işlerinin de böylesi bir haberi bizlerin görüşüne başvurmadan yani, gazeteciliğin en basit ilkesi olan 5 N 1 K’yı bile çiğneyerek yayınlamış olması da ayrıca vahim. Bunu bir provokasyon girişimi olarak görüyorum.”
ÖNDER: ASLI ASTARI YOK
Blokun İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, kendisiyle bu habere dair konuşulmadığını söyledi. Yemin metninin tartışmalı bir metin olduğunu ancak, ‘Yemin krizi çıkarmak’ gibi bir gündemlerinin olmadığını dile getirerek “Aslı astarı yok. Böyle şeylerle uğraşacak vaktimiz de yok” dedi.
TÜZEL: HABER MANİDAR
Blokun İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, yemin metni tartışmalı bir metin olsa da, böyle bir gündemlerinin olmadığını dile getirirken, “Bu haberin bize sorulmadan yapılması da manidar” dedi.
 
cnntürk