Mardin Erdoba Oteli'nde düzenlenen toplantıya, BDP Milletvekili Sırrı Sakık, DTK eş başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, sivil toplum örgütleri ve davetliler katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, yeni anayasa sürecinin Kürtler açısından çok önemli olduğunu belirtti. Anayasaların toplum açısından en önemli metinler olduğunu ifade eden Türk "Anayasalar o ülkedeki demokrasiyi, insan haklarını ve halkların hakları üzerinde uzlaşılan bir metindir. Bu bir uzlaşma metinidir. Toplumun

vicdanı, ahlakıdır. Eğer anaysalar inkarcı bir anlayış içerisinde olursa o zaman toplumun vicdanını zedeler. Anayasanın bu yüzden ruhu çok önemlidir. Eğer anayasanın ruhunda, başlangıcında ret ve inkar üzerine bir anaysa yapılıyorsa bu halkı kucaklayan bir anaysa olmayacaktır. Kimlikleri kültürleri reddeden n bir anaysa halkın anayasası olmaz. Aslında bugün Türkiye'ye baktığınızda anayasa talebi olan, Kürtlerdir, ezilenlerdir, Alevilerdir, farklı inanç, farklı kimliklere sahip olan insanlardır. Eğer

bunların bu talebi olmasaydı ve bu talebin karşılanması konumunda bir dayatma olmasaydı sadece kendilerine göre bir anaysa yapsalardı, yani Türk halkı tek halk gibi hareket etseydi, belki bugün mevcut anayasanın 3-5 maddesini değiştirerek Türk halkını ikna edebilirdi veya yeterli görülebilirdi" dedi.

Yeni anayasanın kırmızı çizgilerinin olmaması gerektiğine de vurgu yapan Türk, pazartesi günü ortak bir açıklama yapacaklarını, anayasadan beklentilerini ve taleplerini belirteceklerini sözlerine ekledi.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, herkesin yeni bir anayasanın yapılması taraftarı olduğunu ifade ederek, bunun olumlu olduğunu söyledi. Anayasanın özellikle Kürt sorunu konusunda hayati önem taşıdığını anlatan Tuğluk, bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık da, yeni anayasadan beklentilerini dile getirdi. Bülent Arınç'ın sözlerini de hatırlatan Sakık, "Söylenen sözlerin arkasında durulursa, biz de onların arkasında dururuz. Alkışlarız sizi" şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda sivil toplum örgütleri yeni anayasa ile ilgili görüşlerini dile getirdi.