Çelik, Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki terörist saldırıda şehit olan Jandarma Uzman Çavuşlar Mustafa Güney ve Gökhan Yıldırım'ın cenaze törenine katılmak üzere geldiği Adana Havalimanında partililer tarafından karşılandı.

Çelik, VIP Salonu çıkışında terörist saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Adana'nın çok kısa zaman içinde 3 şehit verdiğini, bu saldırılarla ilgili birkaç şeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu tip saldırıların neredeyse 10 yıllık bir zaman diliminden beri, hep belli bir zamanlamayla yapıldığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

''Türkiye ne zaman yeni bir atılım aşamasına gelse, ne zaman dış veya iç politikada ivme kazansa, Türkiye'nin yeniden bir atılım yapması söz konusu olsa, bu tip saldırılar gerçekleşiyor. Türkiye şu anda dış politikada güçlü adımlar atıyor, iç politikada hepimizin özlemi olan anayasa yapım süreci var. Bu saldırı bu bakımdan manidar. Seçimden yeni çıktık. Türkiye'de yeni bir iklim var, yeni uzlaşma arayışları var. Yine bu saldırı bunu da sabote etmeye yönelik olarak gerçekleşiyor. Bu saldırılar, yeni seçimden çıkmış bir ülkede, oluşmuş yeni siyasi zeminleri sabote etmeye dönük saldırılar olarak önümüze geliyor.''

Çelik, Türkiye'nin hukuk devletinin imkanlarını, özgürlükleri gerçekleştirme açısından çok yüksek standartlara sahip bir konumu bulunduğunu belirtti.

Terör saldırılarının bu şekilde düzenlenmesinin artık Kürt sorunuyla ya da demokrasi talebiyle ilgisi olmadığını anlatan Çelik, bu saldırıların arkasındaki amaçları başka yerlerde aramak gerektiğini bildirdi.
Çelik, saldırının ardından yapılan açıklamalara da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Burada dikkat etmemiz gereken bir şeyler var. Bu şehitler, bu ülkede hepimizin huzur ve barış içinde yaşamamız için canlarını feda ettiler. Candan daha aziz bir şey yoktur. Onlar en değerli varlıklarını feda ettiler. Dolayısıyla onların bu hatırasına sahip çıkarak açıklamalarda dikkatli olmak gerekir. Toplumun bir kısmını, diğer kısmına kışkırtacak birtakım açıklamalar yapmaktan özenle kaçınmak gerekir. Bu, terörün amacına hizmet eder.

Bir de herkesin kendisini sorgulaması gerekir. Demokrasi, hukuk mücadelesiyle terör yan yana durmaz. Demokrasi diyenlerin terörle aralarına mesafe koymadıkları sürece demokrasi taleplerinin hiçbir ciddiyeti olmaz. Demokrasi talebinin ciddiye alınması için terörle araya mesafe koymak temel bir ilke haline gelmiştir. Terör saldırıları her zaman Türkiye'yi demokratikleşme, çağdaş dünyayla entegrasyon çabalarından uzaklaştırmak üzere yapılır. Bu saldırılar karşısında Türkiye eski günlere asla dönmeyecektir. Milletten daha kudretli kimse yoktur, bugünleri de aşacağız. Şehitlere rahmet, ailelerine, yakınlarına, tüm Adanamıza baş sağlığı diliyoruz.''

-DEMOKRATİK ÖZERKLİK AÇIKLAMASI-
Çelik, gazetecilerin demokratik özerklikle ilgili soruları üzerine, ''Demokratik özerklik kavramının, BDP'nin, DTK'nın ya da KCK'nın kullandığı şekliyle başındaki demokrasi kelimesiyle hiçbir ilgisi yok. Bu Stalinist bir özerklik tanımı'' dedi.

Bunun başta Kürt vatandaşlar olmak üzere ülkenin bir kısmına diktatörlük getirme çabası olduğunu vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

''Biz demokratik özerklik, dünyada bunun uygulanma modelleri nedir, çok iyi biliriz. Bu uygulama modellerine baktığımızda bile ben şunu söyledim; Türkiye'nin eksiği demokratik özerklik değildir. Türkiye'nin eksiği demokratikleşme standartlarının yükseltilmesidir. DTK'nın açıkladığı, KCK ve BDP'nin desteklediği haliyle demokratik özerkliğin çağdaş dünyadaki ile ilgisi yok. Bu ülkemizin bir kısmında diktatörlük kurma çabasıdır. Stalinist bir özerkliktir. Özellikle Kürt vatandaşlarımıza demokrasi perdesi altında sistematik bir zulüm yönetimi kurma çabasıdır. Dolayısıyla bu aziz milletin bunlarla, bu süreçlerle hiçbir şekilde ilgisi olmayacaktır. Farklılıklarımız var, bu farklılıkların içinde bir milletiz biz. Ama hiç kimse terör yoluyla ya da bu tip dayatmacı demokratik özerklik projeleri yoluyla milletin manevi iklimine müdahale edemez. Bu tartışmalar hele de terörist saldırıların gerçekleştirildiği akşam bu açıklamanın yapılması zaten neye hizmet ettiğini, hangi maksadı hedeflediğini gösteriyor.''