İstanbul Adliyesi önünde toplanan bir grup "Hrant için, adalet için” sloganları attı. Grupta Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da yer aldı.

ANAYASA değişikliğiyle parti kapatma kararlarına bağlı olarak milletvekilliğinin düşürülmesi uygulamasına son verilirken, BDP, bu değişikliği gerekçe göstererek Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"a “bağımsız” olmak şartıyla milletvekilli sıfatının iadesi için bugün TBMM Başkanlığı"na başvuracak. Geçmişte örneği olmayan bu talep karşısında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin"in nasıl bir tavır belirleyeceği merak konusu. Şahin"in dilekçeyi işleme almama yetkisi bulunurken, Meclis Başkanı"nın bu konuda Anayasa ya da Anayasa-Adalet Karma Komisyonu"ndan görüş oluşturmasını talep edebileceği de ifade ediliyor. AK Parti kanadı ve meclis yönetimindeki ağırlıklı görüş ise, talebin yerine getirilmesinin hukuken “imkansız” olduğu yönünde.

“Meclis"e girebilirler”

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"un, yeni anayasa değişikliği kapsamında, bağımsız milletvekili sıfatıyla görevlerine geri dönmeleri için bugün saat 10.00"da TBMM Başkanlığı"na dilekçe sunacaklarını söyledi. Kaplan, “Sayın Türk ve Tuğluk"un seçildiği yasama dönemi halen devam ediyor. Vereceğimiz dilekçe ile Sayın Türk ve Tuğluk"un devam eden yasama dönemi için bağımsız milletvekili olarak görevlerini sürdürmeleri için talepte bulunacağız. Bu konu karmaşık değil” dedi. Türk ve Tuğluk"a milletvekilliklerinin iade edilebileceğini savunan AK Parti kurmayları, bunun için nasıl bir yöntemin izleneceği konusunda da “Meclis kararı ile olabilir”, “Bir uyum yasası çıkartılabilir” ya da “TBMM Başkanı"nın yürüteceği iş ve işlemlerle sorun çözülür” şeklinde farklı formülleri dillendirdiler. Ancak milletvekilliklerinin iade edilebileceğini savunanların aksine Ak Parti kanadında ağırlıklı görüş, Türk ve Tuğluk"un yeniden milletvekili sıfatını kazanabilmesinin “hukuken çok zor hatta imkansız olduğu” şeklinde. Anayasa değişikliklerinin geriye doğru işlemeyeceğini, infaz edilmiş yargı kararının Meclis kararı ile yok sayılmasının mümkün olamayacağını ifade eden Ak Parti kurmayları, Türk ve Tuğluk"a milletvekilliklerinin ancak “bu konuda açık intibak hükümleri içeren yeni bir anayasa değişikliği” ile iade edilebileceğini ifade ettiler.