Merkez Bankası'nın yaptığı hesaplamalara göre BDDK'nın tüketici kredilerindeki artış hızını düşürmek için aldığı önlemler, tüketici kredilerine ek külfet getiriyor...
 
Bugün gazetesinin haberine göre; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) geçen ay konut ve taşıt dışındaki tüketici kredilerini sınırlamak amacıyla aldığı önlemlerin tüketiciye etkisini hesapladı.
 
3 puanlık zorunlu artış
 
Hesaplamalara göre BDDK'nın getirdiği ek yükün, bankalar tarafından kredilere olduğu gibi yansıtılması halinde 10 bin liralık bir ihtiyaç kredisinin aylık taksiti 13 lira, 3 yıllık vade sonunda tüketicinin ödeyeceği ek fatura ise 468 lira birden artıyor. Merkez Bankası, BDDK'nın aldığı önlemlerin etkisinin önümüzdeki dönemde daha da fazla hissedileceği tespitinde bulundu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın önceki gün açıkladığı "Enflasyon Raporunda, "BDDK düzenlemelerinin olası etkileri" konulu bir araştırmaya yer verildi.
 
Örnek kredi modeliyle olası etkinin hesaplandığı araştırmaya göre BDDK'nın diğer tüketici kredileri için bankalara getirdiği ek maliyet, 36 ay vadeli yüzde 1.04 faizli 10 bin liralık bir ihtiyaç kredisinin faizinde 300 baz puanlık bir artışı zorunlu hale getiriyor. Bankalar bu maliyeti tüketiciye aynen yansıttığında aylık faiz yüzde 1.26'ya çıkarken, ödenecek aylık taksit tutarı da 13 TL artarak 334 liradan 347 liraya yükseliyor. Aylık 13 liralık bu maliyet 36 aylık dönemin sonunda toplam 468 liralık bir yüke dönüşüyor.
 
ASIL YÜK İLERİDE OLACAK
 
Araştırmada, yeni düzenleme nedeniyle bakkaların vatandaşa açtığı her bir birimlik tüketici kredisi (konut ve taşıt hariç) için, kredisinin vadesine göre 1,5 ila 2 katı oranında daha fazla öz sermaaye tutmak zorunda kaldığı belirtildi. Bankaların bu ek maliyeti yüksek kâr marjlan ve iyi durumdaki rasyoları sayesinde henüz tam olarak tüketiciye yansıtmadıkları ifadesine yer vermekle birlikte, önümüzdeki aylarda maliyetin tamamının kredilere yansıyacağ dolayısıyla alınan önlemlerin etkisinin daha fazla hissedileceği tespiti yapıldı.
 
SABAH