Ramazan'da değişen beslenme düzeninin eski haline dönmesi için bir geçiş süreci gerekiyor. Bayramda sağlık problemleriyle karşılaşmamak ve kilo almamak için aşırı şekerleme ve tatlı tüketmemeye özen göstermek gerekiyor. Özel Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, Ramazan'da insan vücudunun 2 öğüne alıştığını, bu nedenle metabolizma hızının yavaşladığını ifade ediyor. Hilal Acar, bayramla birlikte öğün sayısını arttırarak günlük en az 3 ana, 2 ara olmak üzere 5 öğün yapmak gerektiğini bildiriyor.

Tatlı, şekerleme ve hamur işlerinin kan şekeri düzeyinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olarak sağlık problemleri oluşturduğunu anlatan Acar, şu önerilerde bulundu: "Günlük 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeliyiz. Tercihimizi baklava, bol şerbetli hamur tatlı yerine, sütlü ve meyve tatlıları yönünde kullanmak daha doğru bir davranış olacaktır. Meyvenin bol olduğu bu mevsimde biz de misafirlerimize tatlı yerine meyve gibi daha sağlıklı besinler ikram edebiliriz."

Gün içerisinde tatlı yiyen birisinin şeker ve çikolatayı hiç yememesini tavsiye eden Acar, "Özellikle çocukların tüketecekleri şekerli yiyeceklere, anne-baba dikkat etmelidir. Bu besinleri tamamen yasaklamak doğru değildir. Çocuklara gelişimlerinde de destek olacak sütlü tatlılar, dondurma gibi yiyecekler yedirmeliyiz. Tatlı tüketiminden sonra diş temizliğine önem vermemek diş çürüklerine neden olur." uyarısında bulundu.

Sahur öğünlerinin Ramazan sonrasında gece yeme alışkanlığı olarak devam ettirmemesi gerektiğini söyleyen Acar, gece çok acıkanlara meyve, süt ve yoğurt öneriyor. Koyu çay ve aşırı kahveden uzak durmak gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Acar, Ramazan'da azalan fiziksel aktiviteleri artırmada bayramlaşmaya yürüyerek gitmenin yararlı olacağını dile getiriyor.

Ağır besinlerin midede hazımsızlık, yanma gibi şikâyetler ortaya çıkarabildiğini vurgulayan Acar, sebze yemeklerinin hazımsızlık şikayetlerini gidereceğini sözlerine ekliyor.

Uzmanlara göre kahvaltıda yağlı kızartmalar, hamur işleri, sucuk, pastırma, salam gibi ağır yiyecekler tüketmek, mide problemlerini de beraberinde getirir. Süt ve yoğurdu sofradan eksik etmemek gerekiyor. Beyaz et, yumurta, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir. Kepek ekmeği, bulgur, makarna, pirinci her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmeli. Sebze ve meyve ise gün içersinde alınacak en önemli besin kaynaklarıdır./yeni şafak