Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Kurban Bayramı'nda aşırı artış gösteren et ve tatlı tüketiminin sağlık problemlerine yol açabileceği belirtti. Kurbanlık hayvan etlerinin sert olması sebebiyle sindiriminin zor olacağını söyleyen diyet uzmanı Çağatay Demir, bu yüzden taze etlerin buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra haşlanarak veya ızgarada pişirilerek tüketilmesini tavsiye etti. Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamasını da tavsiye eden Çağatay Demir, "Et, kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli minerallerin ve vitaminlerin de kaynağıdır. Öte yandan et ve diğer hayvani gıdaların doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Bu yüzden tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gereklidir. Normal şartlarda günde 100-150 gram tavuğun göğüs eti, hindi, yağsız dana eti, balık gibi etlerin tüketilmesi idealdir. Kurban Bayramı'nda iç organları fazlaca tüketilmektedir. Bu tür etler kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan ölçülü yenilmelidir" dedi.

Bayram sırasında ziyaretlerin arttığına işaret eden Demir, "Bayram ziyaretlerinde ikram amaçlı sunulan her tatlı kabul edilmemeli, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalınırsa miktarı az olmalıdır. Ayrıca bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlara ulaştığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edilmelidir" diye konuştu.

Beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, etlerin yağda kavrulmasının ve kızartılmasının besin değerini azalttığını belirtirken, fazla miktarda yağ tüketilmesinin ileride sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini söyledi. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirmenin, kızartmanın ve kavurmanın yerine haşlamanın tercih edilmesini isteyen Demir, "Etlerde bulunan demirin emilimini artırmak için sebzelerle birlikte pişirin. Etleri ızgarada pişirirken etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleştirmeyecek şekilde ayarlanmasına dikkat edin. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu sebeple etleri küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklayın. Buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede 3 ay saklanabilir" dedi.

Bayramda sayıca az öğünlerde fazla miktarda yemek yerine az ve sıkı beslenilmesini tavsiye eden Demir, tek yönlü beslenmek yerine gün içinde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasını tavsiye etti./yeni şafak