Kısa sürede aşırı tuzlu ve yağlı gıda tüketiminin tansiyonu yükselterek, kalp krizi riskini artırması nedeniyle kalp ve tansiyon hastalarının bayramda yediklerine dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, Ramazan'ın hemen sonrasında, vatandaşların aşırı yemek yeme eğiliminde olduğunu söyledi.

Bu durumun özellikle kalp ve tansiyon hastaları için tehlike oluşturduğunu belirten Telli, “Her evde bayram hazırlığı yapılır, baklavalar, börekler yapılır ve düzensiz yenilir, içilir. Özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlığı bulunan hastalara az yemelerini, tuzlu, unlu, şekerli gıdaları az ve dikkatli tüketmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Kalp ve şeker hastalarının tuzlu, yağlı ve şekerli gıdaları tüketerek kan şekeri düzenini bozabileceğini ifade eden Telli, “Bu da kalp krizini tetiklemektedir. Aşırı besin tüketimi sonucunda mide ve bağırsak yükü artacağından, kalbin mide ve bağırsaklara pompaladığı kan miktarı artmaktadır. Bunun sonucunda kalbi besleyen koroner arterlere olan kan akımı azalmaktadır” diye konuştu.

ŞEKER KOMASINA GİREBİLİRSİNİZ

Kalp rahatsızlığı olan hastalarda, kan akımının da azalmasıyla birlikte nefes almada zorlanma, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi şikayetlerin oluşacağını dile getiren Telli, şöyle devam etti:

“Ciddi koroner arter darlığı olan hastalarda kan akımında görülen azalma kalp krizine yol açabilmektedir. Yine şeker hastalarında kontrolsüz tatlı tüketimi de şeker komasına yol açabilir. Her yaş gurubunun farklı hareket etmesi gerekir ama yaşlı vatandaşların, tuzlu, unlu, şekerli gıdaları vücudu alıştırana kadar dikkatli tüketmesi gerekir.”

BESLENME ÖNERİLERİ

Telli, bazı vatandaşların orucunu sağlıklı tutmalarına rağmen, Ramazan'dan sonra düzensiz yeme içmeyle birlikte sağlıklarında bozulmaların meydana geldiğine dikkati çekti.

Ramazan sonrası beslenme alışkanlıklarına ilişkin önerilerde de bulunan Telli, şunları kaydetti:
“Karaciğer rahatsızlığı olanlar, özellikle kızartılmış yağlara dikkat etmeli. Şeker tüketildiği zaman vücutta daha çok yağa dönüşür ve bu damar sertliklerinin oluşmasına, dolayısıyla kalp krizine neden olur. Bu nedenle hafif sütlü tatlılar tercih edilmeli. Kalp hastaları katı yağ yerine sıvı yağları tüketmeli. Az az yiyerek vücudu yemeye alıştırmalı, yani öğün sayısı yavaş yavaş artırılmalı. Şekerli ve tuzlu gıdalar fazla tüketilmemeli, bol sıvı tüketilmeli, ancak gazlı içeceklerden kaçınılmalı. Ramazan'daki gece yeme alışkanlığı terk edilmeli. Spor yapmaya özen gösterilmeli, yemeklerden sonra yürüyüş yapılmalıdır.”