Ramazan Bayramı öncesinde artan mezarlık ziyaretlerinin yanında mezar taşlarının yapımı, bakımı ve temizliğiyle uğraşan kişilerle mezarlıklar doldu taştı. Mezar taşı yapan mermer ustaları yoğunluktan duydukları memnuniyeti dile getirirken, yıl içinde en çok dinî bayramlar öncesi çalıştıklarını ifade ediyor. Kurban Bayramı'nda yaşayan kurban kesme telaşını nedeniyle, mezarlar en yoğun günlerini Ramazan ayı ve baymanı öncesinde yaşıyor. Yakınlarının mezarlarının kaybolmaması için mezar taşı yapımının bu ayda en üst seviyeye çıkmasını fırsat bilen ustalarda yaptıkları tanıtımlarla müşterilerini dikkatini çekmeye çalışıyor.

Genellikle mermer ve granit gibi değerli taşlardan yapılan mezarlar kullanılan malzemenin kalitesi, müşterinin tercihi ve yapılan işçilik olarak değişik fiyatlar arz ediyor. En ucuz mezar olarak bilinen mermer mezarların fiyatları 300 TL ile 3 bin TL arasında değişebilirken, en düşük bin TL'den başlayan granit mezar fiyatları 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Gelen talepler doğrultusunda 10 kademeden oluşan yüksek mezarların yapılabildiğini kaydeden mezar ustaları farklı olarak takozlu, takozsuz, köşeli, köşesiz, yatay, dikey, işlemeli, işlemesiz, yazılı ve yazısız olmak üzere çeşit mezar çeşitlerinin yapılabildiğini açıklıyor.

Ülkemizde birçok konuda var olan maniler mezar taşlarını da süsleyen en temel öğeler arasında yer alıyor. "Ana rahminde geldik pazara. Bir kefen aldık döndük mezara", "Ne beni unutacak kadar zaman geçecek. Ne geçen zaman seni unutmaya yetecek. Yanımızda olmazsan da seni unuttuğumuza sanma. Zaman alışmayı öğretti, unutmayı asla" ve "Kendine ait bir toprağı olsun istersi, sonunda oldu" gibi düşündüren birçok mezar yazısının yanı sıra zaman zaman komik yazılarda görünmüyor değil. Bir politikacı mezarı için uygun görülen "İnsanlar ölünce en son kalbi durur. Rahmetlinin ise dili durdu", bir futbolcu için düşünülen "Hiç istemediği bir deplasmana gitti" ve bir memur mezar taşına yazılan "Allah taksitlerini affetsin" gibi enteresan yazılar mezar taşlarına iliştiriliyor.

Atölyesinde özel olarak tasarladığı hazır mezarların tanıtımını yapan mermer ustalarından bir tanesi de Aydın'ın Karacasu ilçesinde yıllardır bu işi yapan Kürşat Kıvılcım. Kıvılcım, hazırladığı mezarları tanıtabilmek ve müşteri sayısını artırmak amacıyla gelirinin büyük bir bölümüne reklâma ayırmış. Ülke genelinde düzenlenen değişik fuarlara katılarak yaptığı işi mezarlarını tanıtan Kıvılcım, reklâm sayesinde işleri açılınca semt pazarlarında da sebze meyve satışı yapar gidi hazır mezar satışı yapmaya başlamış. Her bütçeye uygun mezar ve her yaşantıya uygun da mezar taşı yazıları hazırladıklarını beyan ederek müşteri çekmeye çalışan Kıvılcım, 50 değişik model ve çok daha fazla sayıda mezar yazısını mezar taşlarına işleyebiliyormuş.

Müşterilerin büyük çoğunluğunu 65 yaşın üzerindeki kişilerin oluşturduğunu işaret eden Kıvılcım, daha yaşama ümidi olan kişilerin ise anne, baba, dede ve nineleri ile yakın akrabaları için mezar beğendiğini belirtiyor. Nadir de olsa kendi mezarının siparişini kendisi veren müşterilere rastlandığına dikkat çeken Kıvılcım, mezarcılık işlerinde eski hareketliliğin kalmamasından yakınıyor. Gerek dünya telaşı gerekse ekonomik nedenlerden ötürü ölülerin unuttuğunu iddia eden Kıvılcım, "Eskiden yılın her mevsimi mezar siparişi alıyorduk. Şimdi sadece üç aylarda, ramazan ve kurban bayramlarına yakın sipariş geliyor. Daha önce lüks mezarları tercik eden insanlar, şimdiler de daha çok ucuz mezarları tercih ediyorlar" ifade ediyor.

Her mesleğin kendisine göre zor yönlerinin bulunduğunu hatırlatan Kıvılcım, birçok kişiye kendisinin mesleğinin çok soğuk geldiğinin altını çiziyor. Baba mesleği olan mezarcılığa ve mezarlara çok alıştığına değinen Kıvılcım, "Hatta iş yaparken yorulsam serin ve yatak gibi olduğu için özellikle yaz mevsiminde mezarda dinlenirim. Ekonomik krizler ve artan hastalıklar nedeniyle ülkemizde doğum ve ölüm oranları yüksek olmasına rağmen işlerimiz her geçen gün kötüye gidiyordu. Buna çare bulmak amacıyla fuarlara katılıp mezar tanıtımlarına başladık. Bayağı da ilgi gördü ve işlerimiz açıldı. Şu anda mezar taşlarına yazılmaya uygun binlerce mani ve değişik yazılar da topladık. Mezar konusunda müşteriye en iyi hizmeti veriyoruz" diye konuşuyor.

Kendisi için hazır mezar siparişi veren ender kişilerden bir tanesi olan 63 yaşındaki Mustafa Özsır ise, öldükten sonra başkalarına yük olmamak için kendi mezarını kendisinin beğendiğini ifade ediyor. Daha öncede aynı ustaya baba ve annesinin mezarını da yaptırdığını bilgisini veren Özsır, "Şimdi de kendi mezarımın siparişini veriyorum. Daha öncelerden bu tür mezarlar yapılmıyor, mezarların kaybolmaması için beton veya sadece taşlar kullanılıyordu. Zamanla eve dekorasyonlarında kullanılan mermerler mezarlılarda da kendisini göstermeye başladı. Geride kalanlar ya atasına saygısını göstermek yâda çevredekilerden çekindiği için yakınlarının mezarını yaptırıyor. Artık ülkenin her yerinde değişik pahalı taşlardan mezar yaptırmak gelenek haline geldi. Bende evlatlarıma yük olmamak için şimdiden kendi mezarımı yaptıracağım. Öldükten sonra onlara sadece yerleştirmesi kalacak" diyor.