Bayraktar, Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği ile Yıldız Teknik Üniversitesinin Çekmeköy'de düzenlediği deprem dönüşümü ile ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli meselesinin deprem riski altındaki alanları rehabilite etmek olduğunu söyledi.

Artık ayakta duramayan binalardan Türkiye'nin temizlenmesi gerektiğini, dünyada da pek çok ülkenin gecekondulaşmadan kurtulduğunu vurgulayan Bayraktar, buna İspanya'yı örnek gösterdi.

Dünyada şehirleşmenin hızla arttığını ve şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 50'nin üstüne çıktığını anlatan Bayraktar, Türkiye'de ise şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 70'in üstünde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son yıllarda geliştiğini, kalkındığını, konut stoğunun büyük oranda yenilendiğini de belirten Bayraktar, ''Son 9 yılda gecekondu yapımı büyük ölçüde durdu'' ifadesini kullandı.

Yenilemenin şehirlerde devam ettiğini, ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğunu ve İstanbul'da da bir büyük depremin beklendiğini anımsattı.

Bayraktar, son 100 yılda meydana gelen büyük depremlerde 100 bine yakın kişinin öldüğünü ve milli servetin yüzde 20'sinin depremlerde kaybedildiğini anlattı.

-Fransa'ya kınama-

Konuşmasında, Fransa Parlamentosu'nda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısının kabul edilmesine de değinen Bayraktar, ''Fransa'nın yaptığını kınamak lazım. Tam bir densizlik'' dedi.

Türkiye'nin her alanda çok daha fazla çalışması gerektiğine işaret eden Bayraktar, riskli yapıların yenilenmesi konusunda devletin denetleme görevinden ve yasalardan taviz vermeden özel sektöre olabildiğince yardımcı olacağını da söyledi.

Bayraktar, ''Güçlü olmak zorundayız. Güçlü ekonomi, güçlü toplum, ileri demokrasi... Bunu mutlaka yakalayacağız'' diye konuştu.

Riskli alanlardaki yapıların yenilenmesine ilişkin bir tasarı hazırladıklarını da anımsatan Bayraktar, ''Riskli alanlardaki yapıları ve riskli yapıları ne olursa olsun yıkacağız'' dedi.

Bayraktar, 10 kişilik bir binada 7 kişinin rızası olduğu takdirde o binanın yenilenebilmesi için düzenleme yaptıklarını da kaydederek, inşaatlara ilişkin yapı denetimlerini de daha sıkı hale getireceklerini vurguladı.

Türkiye'de teknik müşavirlik sistemini geliştirmek zorunda olduklarını da kaydeden Bayraktar, inşaat ruhsatını vermeyi kolaylaştıracaklarını, ancak denetimleri ağırlaştıracaklarını belirtti.

-Diğer konuşmalar-

Eski Orman Bakanı Osman Pepe de şehirlerin estetik, ruh ve bilimden uzak oluştuğunu ifade ederek, çarpık şehirleşmenin oluşmasında başta devlet, belediyeler olmak üzere her kesimin günahı bulunduğu kaydetti.

Pepe, Türkiye'de kentsel yenilemede İstanbul'un öncelikli ve önemli olduğunu belirtti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İstanbul'un depremi yaşayacağını ve buna hazırlıklı olmak gerektiğini, depreme hazırlıklı olmak için çalışmaların süratle yapılmasının önemini vurguladı.

Toplantıya, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in de aralarında bulunduğu bazı üniversitelerin rektörleri, Dernek Başkanı Atalay Şahinoğlu, Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve çok sayıda iş adamı katıldı.

AA