Polonya, geçtiğimiz hafta uçak kazasında ölen Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski ve eşine bugün veda ediyor. Cenaze törenine bir milyon kişinin katılması bekleniyor. Türkiye'de de bayraklar yarıya indirildi.


HALK CENAZE TÖRENİ İÇİN TOPLANDI

Kaczynski ve eşinin cenazeleri bugün Krakow'da uluslararası katılımın üst düzey olacağı bir törenle toprağa verilecek. Cenaze törenine hava muhalefeti nedeniyle Obama, Sarkozy, Merkel ve Gül katılamayacak. Cenaze töreni için dağıtılan biletler ise karaborsaya düştü. İnternet üzerinden satılan biletlerin 550 TL'ye alıcı bulduğu belirtiliyor.

Rusya'ya giderken Smolensk bölgesinde meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden, aralarında Polonya Devlet Başkanı Lech Kaçinski ve eşinin de bulunduğu 96 kişi için bugün tören düzenlenecek.

Krakow'da, Polonya halkı yarınki törenin düzenleneceği Rynek Gowny Meydanı'ndaki Mariachi (Meryem Ana) Kilisesi'nin çevresinde kurulan platformda söylenen ilahileri dinlemek üzere bu meydanda toplandı.

İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle ortaya çıkan kül bulutu yüzünden bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Polonya hava sahası da uçak seferlerine kapatıldı. Bu nedenle bugünkü cenaze törenine bazı devlet yetkililerinin katılmasının mümkün olmadığı belirtildi.

GÜL CENAZEYE GİDEMİYOR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa'yı saran kül bulutunun hava ulaşımını olumsuz etkilemesi nedeniyle, Kaçinski'nin cenaze törenine katılamayacak.

OBAMA DA KATILAMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama'nın da hava koşulları nedeniyle Polonya Devlet Başkanı Kaçinski'nin cenaze törenine katılmayacağı açıklandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Prensi Charles'ın da Avrupa'yı saran kül bulutları nedeniyle Kaçinski'nin cenaze töreninde yer alamayacak.

Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin de hava koşulları nedeniyle Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczysnki'nin cenaze töreninde bulunmayacağı belirtildi.

Daha önce yapılan açıklamalarda Kanada, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Meksika, Yeni Zelanda, Pakistan ve Arnavutluk heyetlerinin de olumsuz hava koşulları yüzünden törene katılamayacağı açıklanmıştı.

1 MİLYON KİŞİNİN KATILMASI BEKLENİYOR

Polonyalı yetkililer, Krakov Kadetrali"nde yapılacak olan cenaze törenine bir milyondan fazla kişinin katılmasının beklendiğini açıkladı.

TÜRKİYE VE KKTC'DE DE BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Lech Aleksander Kaczynski ve eşinin de bulunduğu 96 kişinin anısına Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi. Bayrakların günbatımına kadar yarıda kalacağı belirtildi.

Uçak kazasında hayatını kaybeden Polonya lideri Kaçinski'nin anısına, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bayraklar yarıya indirildi. KKTC Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, bayraklar saat 08.00'den gün batımına kadar yarıda kalacak.

Hürriyet