Suriye’ye ‘elçiliği korumak onur meselesidir’ notası

Ayrıca vatandaşlara zorunlu olmadıkça bu ülkeye gitmemeleri uyarısı yapıldı.

Arap Birliği’nin Suriye’de sekiz aydır yaşanmakta olan protestolara şiddetle yanıt veren Şam hükümetine tepki olarak Suriye’nin üyeliğini askıya alma kararı ülkede tansiyonu artırdı. Ayağa kalkan Beşar Esad yanlıları Arap ülkelerinin yanısıra Türk büyükelçiliğini de hedef aldı. Başkent Şam’da bulunan Türk Büyükelçiliği, Halep Başkonsolosluğu ve Lazkiye’deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna saldırı düzenlendi. Önceki gün saat 20.00 sularında büyükelçilik binası önünde toplanmaya başlayan ve daha sonra sayıları bine ulaşan göstericiler, Türkiye aleyhine slogan atmaya, elçiliğin duvarlarına tırmanmaya ve ana giriş kapısını zorlamaya başladı. Türk bayrağını yakan ve Atatürk portrelerini kıran göstericiler büyükelçilik binasını taş ve pet şişe yağmuruna tuttu. Büyükelçilik önündeki gösterinin 1.5 saat sürdüğünü anlatan yetkililer, aynı şekilde saat 19.30 dolaylarında Halep Başkonsolosluğuna ve Lazkiye’deki Türkiye Fahri Konsolosluğuna da saldırı düzenlendiğini ifade etti. Büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarından yaralanan olmadığı belirtildi.

Dışişleri’ne çağrıldı

Saldırılara Türkiye’nin tepkisi sert oldu. Ankara’da görev yapan Suriye Maslahatgüzarı Dışişleri’ne çağrılarak kendisine nota verildi. Dışişleri’nden yapılan açıklamada, saldırılar kınanarak, “Bu saldırıların, Arap Birliği’nin kararı sonrasında gerçekleşmesi ve en güçlü ve yoğun biçimde Türk misyonlarını hedef alması şüphesiz manidardır. Diplomatik misyonların güvenliğinin sağlanması Suriye devletinin yükümlülüğü ve bir onur meselesidir. Sorumlular hakkında en kısa sürede gerekli adli süreç başlatılmalı” denildi. Türkiye vatandaşlarına da zorunlu olmadıkça Suriye’ye seyahat etmeme uyarısı yapıldı.

Suriyeliler Arap Birliği’ne tepkili

Suriye’de, Arap Birliği’nin, “Suriye’nin üyeliğinin askıya alınması” kararına tepki gösterileri düzenleniyor. Suriye Devlet Televizyonu, yüz binlerce yönetim yanlısının ülkenin birçok kentinde, Arap Birliği’nin kararına tepki göstermek ve Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine desteklerini göstermek için gösteriler düzenlediğini belirtti. Başkent Şam başta olmak üzere, Halep, Lazkiye, Deyr Ez Zor ve Haseke kentlerinde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan ve Beşar Esad posterleri taşıyan yönetim yanlısı Suriyeliler, Arap Birliği’ne tepki sloganları attı. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta da Esad yanlıları meydandaydı.

Diplomat aileleri Türkiye’ye döndü

Türkiye’nin Suriye’deki temsilciliklerinde çalışanların aileleri son alınan tahliye kararı çerçevesinde Ankara’ya geldi. Suriye’deki Türk diplomatik misyonlarında görevli personelin 60 kişilik yakınlarını taşıyan THY uçağı dün saat 16.50’de Esenboğa Havaalanı’na geldi. Türkiye, Suriye’deki temsilciliklerine yapılan saldırıların ardından güvenlik ortamının kötüleşmesi nedeniyle ailelerin tahliyesini kararlaştırmıştı. Bu amaçla THY’den bir uçak dün sabah saatlerinde Şam’a gitmişti.Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanları Suriye’deki görevlerini bu aşamada sürdürmeye devam ediyor. vatan