‘Keyfe keder bir referandum değildir bu’

Partisinin İstanbul il başkanlığında konuşan Baykal, Türkiye için önemli bir başlangıç olarak nitelediği referandum sonucu için partililere ve yurttaşlara teşekkür etti.

Baykal şöyle devam etti: “Bu sonuç, olağan, demokratik bir referandum oylamasının sonucu değildir. Bu bir anayasayla ilgili referandumdur, bir anayasa oluşturma aşamasıdır. Anayasa mecliste oluşturulamamıştır. Bugüne kadar pek çok değişiklik mecliste yapılmıştır. Ama bu anayasa mecliste oluşturulamamıştır. Şimdi bu mecliste oluşturulamamış anayasayı milletten onay alarak ortaya çıkmıştır. O mecburiyet dolayısıyla konu referanduma gelmiştir. Keyfe keder bir referandum değildir bu. Anayasayı inşa etmesi beklenen bir referandumdur. Mecliste oluşturulamadı. Ne oldu? Doğru dürüst müzakere edildi mi? İmzalayanlar bir boş kağıdı imzaladılar. Komisyon aşaması, genel kurul aşaması, olupbittiye getirildi. Türkiye’nin dikkatle izleyebileceği, katılabileceği bir süreç olmadı. Meclis dışında Türkiye platformları anayasa yapma sürecine dahil edilmedi, tam tersine engellendi.”

‘Ofsayttan bir gol atıldı iddiası var’

“Yüzde 50 artı 1 ile anayasa olmaz” diyen Baykal, bunun bir ‘anayasa krizi’ getireceğini savundu.

Baykal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “1-0 ya da 5-0 kazanmışsın önemli değil, önemli olan maçı almaktır” sözlerine de yanıt verdi: “Bir dakika sayın cumhurbaşkanı, maç bitmedi. Maç bitmedi arkadaşlar. Bu hiçbir şekilde maç bitti anlamını taşımaz. Bu tablo maçın bittiği tablo değil. Şimdi bir tartışma var. Ofsayttan bir gol atıldı iddiası var. Ofsayttan gol atıldı diye takım, hakem, tribünler karıştı. Sakinleşir; ama maç bitmez, maç devam ediyor. Daha birinci devredeyiz, ikinci devre var.”

Kılıçdaroğlu’ndan, Meclis’ten çekilmeye şart: Uyum yasaları KHK ile düzenlenirse

Kılıçdaroğlu’nun ‘niyeti yok’: Sorun milletin oyu değil, Meclis’ten neden çekilelim

CHP vazgeçti: Meclis’ten çekilme kararı uygun bulunmadı

CHP, ‘referandum protestosu’na hazır: Gerekirse Meclis’ten çekiliriz