Şubat kurultaylarını es geçen eski Genel Başkan Deniz Baykal da bu kez kurultaya katılacak.

Akşam gazetisinin haberine göre Baykal, kurmaylarına şu tespitleri sıraladı:

 

1- BEN KARIŞMAM: Her gün onlarca kişi soruyor; kurultayda ne yapacağız? Benim tavrım açık: Hiçbir şeye karışmam. Kemal Bey yeni bir isim. Çok büyük iddialarla geldi. Önemli söylemleri var. Şimdi, başarılı olabileceğine inandığı bir kadro ile çalışması en doğal hakkıdır.
2- PAZARLIK YAPMAM: Kurultay sürecinde hiçbir pazarlık yapmam. 60 kişilik liste hazırlanacak. 'Şuradan üç kişi al, bundan beş kişi koy' gibi anlayışlarla hareket edilmesin. Kim listeye girmek istiyorsa, yapabilecek gücü varsa harekete geçirsin. Bunun pazarlığı içinde olmam.
3- RAHAT BIRAKALIM: Bırakalım Kemal Bey özgür ölçülerinde hareket etsin. Hangi kıstaslarla, öngörülerle oluşturacaksa listesini öyle oluştursun. O nedenle liste için Kemal Bey'i rahat bırakalım.  Çünkü bu dönem öyle bir dönem.
4-EKSİĞİ, YANLIŞI PAYLAŞALIM: Ancak burada bir ince nokta var. Kemal Bey geleli 26 ay oldu. Bir referandum, bir genel seçim yaşandı. Kurultay deneyimi oldu, yönetim atamaları yaptı. Parti içinde bir algı, bir anlayış da konuşuluyor. Eğer parti içinde partililer olarak eleştiri sınırı içinde kalmak ve partiye zarar vermemek kaydıyla bir eksik, bir yanlış tespit ediyorsak açıkça paylaşalım. 'Ya bu böyle gitmiyor, bu böyle olmamış, bunun tadı kaçmaya başlamış' diyelim.
5-BAŞARININ ÖLÇÜSÜ SEÇİMDİR: Kemal Bey yeni, sempatik, çalışkan, halkla teması yüksek bir isim. Bunu başarılı sonuçlarla taçlandırırsa zaten alır götürür. Ama siyasetin bir somut ölçüsü vardır. O da seçimdir. Ölçümüz seçim olmalı, eğer önümüzdeki ilk seçimde bir başarısızlık olursa; elbette o zaman yeni bir değerlendirmeye gidelim, o zaman çıkıp hesap soralım.