CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye'nin terörle mücadelesiyle ilgili mahrem konuları içeren bir anlaşma bulunduğunu ifade ettiğini'' savundu.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Baykal, bir süreden beri çok dikkatli bir şekilde, ''ima'' düzeyinde yansıtılmak istenen bir durumun artık Başbakan tarafından açık bir şekilde ifade edildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçen hafta Sayın Başbakan, 'mahrem anlaşmalar ilan edilemez' demiştir. Bu, çok önemlidir. Türkiye'nin Başbakanı, Irak konusuyla ilgili Türkiye'nin terör konusundaki mücadelesiyle ilgili mahrem konuları içeren bir anlaşmanın bulunduğunu ifade etmiştir. Bundan iki temel sonuç çıkıyor, ortada bir anlaşma vardır ve bu anlaşma mahremdir. Bu çok önemli bir olaydır.

GİZLİ ANLAŞMA NELERİ İÇERİYOR?

Bunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı söylüyor ve 'bunu açıklamamızı da kimse beklemesin' diyor. Bu anlaşma neleri içermektedir, Türkiye hangi kazanımları sağlamıştır, nasıl bir denge vardır? Bu sorular haklı olarak ortadadır. Bunların bir boş spekülasyon, gerçekleri yansıtmayan tahminlere dayalı bir değerlendirme olduğu hep söyleniyordu. Ben iki hafta önce 'Sayın Başbakan, ağzınızın içindeki baklayı çıkarın' demiştim. Daha o zaman baklanın olduğunu kabul etmiyordu.

BAKLA ISLANMIŞTIR BÜYÜMÜŞTÜR

Şimdi anlaşılıyor ki bu bakla var, Başbakan bunu kabul etmiştir. Bakla ıslanmıştır, büyümüştür artık ağızdan çıkarılması gereken bir noktaya gelmiştir. Gizli bir anlaşmanın olduğunu Başbakanın sözlerinden anlıyoruz. Ama bu gizli anlaşmanın ne olduğunu bilmiyoruz. 'Bunun açıklanması uygun değildir' diyor Sayın Başbakan. Bu anlaşmayı kimler biliyor, kimlerin bilmesi sakıncalıdır? Bu anlaşma kimlerle yapılmıştır.

BİLMEYEN BİZİZ

Herhalde bu anlaşmayı ABD Başkanı Bush, Iraklı yetkililer, Kuzey Iraklı yerel yetkililer biliyor. Bilmeyen biziz. Millet bilmiyor, TBMM Dışişleri Komisyonu, anamuhalefet partisi lideri, diğer partilerin liderleri bilmiyor. Yani bu, bizlerden saklanacak bir sır ama Iraklı yetkililerle, Amerikalı yetkililerle paylaşılacak, onlarla paylaşılmasında bir sakınca bulunmayacak.''
Kaynak: