Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, KCK operasyonlarına işaret ederek, 1 hafta içerisinde kendisinin de tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne alınabileceğini ileri sürdü. Baydemir, "Belki de bir hafta sonra D tipi cezaevine gidebilirim. Benim başım ve gözüm üstüne. Zulme boyun eğmektense orayı tercih ediyorum." dedi.
 
Osman Baydemir, TÜYAP'ta düzenlenen 3. Ortadoğu İnşaat ve 2. Ortadoğu Belediye İhtiyaçları Fuarı'nın açılışında konuştu.
 
Kendisinin Şırnak'tan geldiğini ve Şırnak'ta şu anda dışarıda kalan belediye başkanı olmadığını savunan Baydemir, "Şırnak'ın bütün belediye başkanları şu anda cezaevine konulmuş durumda. ve biz burada yerindeliği, ekonomik ve sosyal kalkınmayı barışı konuşuyoruz konuşmaya çalışıyoruz. Şu anda 98 seçilmiş belediye başkanı arkadaşım cezaevinde." dedi.
 
Baydemir, siyasetçi arkadaşlarının cezaevinde kaldığı müddetçe kendisini özgür hissedemeyeceğini anlattı. Cezaevine konular her belediye başkanı arkadaşının kendi şahsı ile sınırlı olmadığını dile getiren Baydemir, "Onu seçen bütün halkın cezaevine konulduğunun anlamını çıkarmamız lazım. 1998'li yıllarda insan hakları hareketindeyken söylemiş olduğum bir sözü burada tekrar yinelemek istiyorum. Biz sustukça sıra başkasına da gelecektir. Elbette ki umudum halen dipdiridir. Umudum dipdiri olmazsa bu kentte bir gün yaşamam bir saniye yaşamam. Daha fazla ortak çaba sarf etmemiz lazım. Çözümün sadece ve sadece müzakere yöntemindedir. Çözüm sadece diyalogla olur. Çözüm sadece ekonomik ve sosyal kalkınmadadır. Burada yaşanan bir zulümdür. Belki de bir hafta sonra şurada yakında D Tipi Cezaevi'ne gidebilirim. Benim başım ve gözüm üstüne. Zulme boyun eğmektense orayı tercih ediyorum." şeklindekonuştu.
 
"SİYASET VE TİCARET BİRBİRİNDEN AYIRT EDİLEMEZ"
 
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise Diyarbakır'da siyaset ve ticareti birbirinden ayırt etmenin mümkün olmadığını kaydetti.
 
Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini aktaran Ensarioğlu, barış için halen umutlu olduğunu ifade etti. Kendisinin asla umutsuz olmadığını hatta bugün çözüme en yakın olunan bir anda olduklarını vurgulayan Ensarioğlu, Baydemir'in dile getirdiği iddialara katıldığını vurguladı.
 
Diyarbakır'da siyaset, ticaret, üretim, sanayi ve gelişmenin iç içe olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, "Sayın başkanım siyasi konulara değindi. Diyarbakır'da maalesef siyasetle ticareti çok ayırt etmek mümkün değil. Sayın başkana katılıyorum. Gerçekten siyasi alanı özgürleştirmek gerek. Siyasi alanı özgürleştirdiğimiz gibi biraz da müsamahakâr olmak gerekir. Evet, hiç kimsenin suç işleme imtiyazı yok. Mutlaka alınanlar bir delillere dayandırılarak içeri alınıyordur." diye konuştu.
 
Bunu yaparken biraz daha özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Ensarioğlu, bir takım ilişkilerin doğal süreçte realite olarak kalması gerektiğini belirtti.
 
"YENİ ANAYASAYLA SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELİNECEK"
 
Yeni anayasayla bütün sorunların üstesinden gelineceğine işaret eden Ensarioğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'de hem halkın yeter dediği ve çözüm istediği, hem de yeni parlamentoda herkesin bildiği gibi yüzde 95 halkın iradesi parlamentoya yansımıştır. Ciddi bir fırsat önümüzde duruyor. ve yeni bir anayasayla belki var olan bütün sorunlarımızı çözeceğiz. Böylesi bir süreçten geçiyoruz. Bunun da sancıları mutlaka vardır ve olacaktır. Ama kimse moralini bozmasın, bütün bu olumsuzluklara rağmen, çözüme de en yakın olduğumuz bir andayız. Hepimizin belki ortak diyalogla katkı sunması çaba sarf etmesi gerekir."
 
Siyaset yapanlara daha hoş bakılması gerektiğine dikkat çeken Ensarioğlu, siyaset yapanların da yargıçlara değil halka hesap vermesi gerektiğini anlattı. Siyasetçilerin biraz daha cesaretli olmasını isteyen Ensarioğlu, Diyarbakır'dan çözüm üretilebilmesini istedi.
 
Baydemir, Ensarioğlu ve katılımcılar, fuarın açılışını yaptıktan sonra stantları yakından inceledi.