Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıya en sert tepkilenden biri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'den geldi.
Baydemir, açıklamasında 'hiçbir alçak ve şe...siz benim halkımın sağduyusu ile oynayamaz' dedi.
Hakkari'de de bugün kepenkler açılmadı, 5 bin kişi protesto gösterisi yaptı. Polis, taş atan göstericilere müdahale etti.

BAYDEMİR'DEN SERT TEPKİ

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, Samsun"da Ahmet Türk"ün saldırıya uğramasına sert tepki gösterdi. Baydemir, “Affınıza sığınarak bir şey söyleyeceğim. Hiç bir alçak ve şerefsiz benim halkımın sağduyusu ile oynayamaz. Kararlı duruşumunuzu ve sağ duyumuzu koruyacağız. Alçak ve şerefsizilere bakmıyoruz, köklerine bakıyoruz. Gerekirse yaramıza tuz basarız, aklı ve mateneti elden bırakmayacağız” dedi.

Kapatılan DTP"nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk"e Samsun"da dün yapılan yumruklu saldırı Diyarbakır"da BDP önünde basın açıklamasıyla protesto edildi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, milletvekilleri Emine Ayna, Akın Birdal, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları ve yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı basın açıklamasında sık sık, "Biji serok Apo", "Ahmet Türk"e uzunan eller kırılsın", "Amed, Samsun"a mezar olacak", "İntikam" sloganları atıldı.

KÜRT HALKININ ONURU, GURURU VE HASİYETİ HEDEFLENDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türk"e yapılan saldırıya çok sert tepki gösterdi. “Söylenecek çok sözümüz var ama sözleri tüketmeyeceğiz. Bir kez daha söz tükendi demeyeceğiz” diyerek konuşmasına başlayan Baydemir, şöyle dedi:

“Ahmat Türk"e yapılan saldırı 7"den 70"e Kürt halkına yönelik bir saldırıdır. Kürt halkının onuru, gururu, haysiyeti hedeflendi. Hükümet ve devlet aklına sesleniyorum. Ne oldu neyi çözdünüz, iyi mi oldu? Bu yöntemle mi çözeceksiniz? Şeyh Said"ten Seyit Rıza"ya, Mazlum Doğan"dan Ahmet Türk"e bu halk şiddet ve zulüme karşı boyun eğmedi, boyun eğmeyecek. Eğer şiddet ve saldırlar bu halkı ürkütseydi 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğinde, 4 bin köy yakıldığında bu halk korkardı. Allah adına bir kez daha söylüyorum, başımızı eğmeyeceğiz. Bütün siyasi otoritelere çağrım var. Türkiye"deki deli ve meczup ortalaması dünya ortalamasının üstündedir. Bu deliler sadece Samsun"da yok. Diyarbakır, Hakkari ve Van"da da var. Hem de oran Türkiye ortalamasının üstündedir. Bir deli kuyuya bir taş atar, 40 akıllı çıkaramaz. Kürt sorununun çözümünü deli ve meczuplara bırakmayalım. Siyasetçiler olarak biz çözelim. Deli ve menzupların arkasına saklanmayalım.”

SAĞDUYUMUZU KORUYACAĞIZ

Baydemir partililere seslenirken, “Affınıza sığınarak bir şey söyleyeceğim. Hiç bir alçak ve şerefsiz benim halkımın sağduyusu ile oynayamaz. Kararlı duruşumunuzu ve sağ duyumuzu koruyacağız. Alçak ve şerefsizilere bakmıyoruz, köklerine bakıyoruz. Gerekirse yaramıza tuz basarız, aklı ve metaneti elden bırakmayacağız” dedi.

KIŞANAK: BAŞBAKAN KÜRTLERDEN ÖZÜR DİLEMELİ

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak ise, saldırı ile Kürt halkının onurunu zedelemek istendiğini, ama onurlarını direnişleri ile dimdik ayakta tuttuklarını söyledi. Kışanak, şöyle dedi:

“Sayın Türk"ün dediği gibi bize diz çöktüremeyeceksiniz. Mücadelemizden zerre kadar taviz vermeyeceğiz. Onurlu direnişimizi zaferle taçlandırıcağız. Biz saldırganın kim olduğuyla meşgul değiliz, onu yaratan zihniyet bizim hedefimizdir. Başbakan 80 yıldır yok denilerek Türkiye kamuoyundan saklanan Kürt halkı için Türkiye halkından özür dilemelidir. Başbakan Kürtlerden de özür dilemelidir. Bu saldırıda Hakkari"de "Ya sev ya terk et" diyen başbakanın kişisel sorumluluğu da vardır. Bunun içinde özür dilemelidir.”

Kışanak, toplumun duygularında derin yaralar açılırsa bundan geri dönüşün olmayacağınıda ifade etti. Kışanak, “Aklınızı başınıza alın diyoruz. Gelin yan yana kardeşçe yaşam imkanlarını ortadan kaldırmayalım. Türkiye"nin sağduyusuna sesleniyorum. Ahmet Türk"e yapılan saldırı birlik, beraberlik ve kardeşliğe saldırıdır. Buna karşı durmak tüm Türkiye halkının görevidir. Gelin bu ülkede ırkçı saldırılarla ayrılık tohumlarını ekmeyin” dedi.

Kışanak, Hrant Dink cinayetine de atıfta bulunarak, “Bir cinayet daha işlenmeden gelin bu çeteleri bütün ayrıntılarıyla kamuoyunun huzuruna çıkaralım. Öyle 2 polis yetkilisini görevden alarak bu işten kurtulamazsınız. Saldırganı teşvik edenleri, bu işi organize edenleri çıkarıp adalete teslim edin. Söylenecek çok şey var ama son sözümüzü söylemek istemliyoruz” dedi.

Basın açıklamasından sonra BDP"liler olaysız dağıldı.

HAKKARİ'DE GERGİNLİK

KAPATILAN DTP"nin eski Genel Başkanı, Mardin eski milletvekili Ahmet Türk'ün Samsun'da uğradığı yumruklu saldırıyı protesto eden 5 bin kişi yürüyüş yaptı. Basın açıklamasından sonra bir grup Gençlik Caddesi'nde bulunan Jandarma Lojmaları önünde slogan atmaya başlayınca polis gözyaşartıcı gaz ve cop kullanarak müdahalede bulundu. Kentte kepenkler kapanırken, olaylar sürüyor.

Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı protesto etmek isteyen grup Kayacan Caddesi'nde BDP İl binası önünde toplandı. Yaklaşık 5 bin kişi buradan Bulvar Caddesi'ndeki Belediye binası önüne kadar "Başkana uzanan eller kırılsın', "Çölemerik (Hakkari) faşizme mezar olacak', sloganları attı.

Belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına Belediye Başkanı BDP'li Fadıl Bedirhanoğlu, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, BDP İl Başkanı M.Sıdık Akış da katıldı. Basın açıklamasını Mezopotamya Yakınları Kaybedenler Derneği Başkanı Mikayil Atan okudu. Atan, Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı alçakça bulduklarını belirterek, şöyle dedi:

“DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e alçakça bir saldırı düzenlenmiştir. Dünya kamuoyu ve özellikle AKP hükümeti, Trabzon- Samsun hattının Hırant Dink olayı ile açığa çıkmış, nasıl bir hat, nasıl bir kirli ilişki ağı olduğunu görmüş ancak, bugüne kadar bunun tedbiri alınmamıştır. BDP'nin başarısını hazmedemeyen AKP hükümeti Kürt sorununun çözüm noktasında içi boş ve zamana yayılan tavır sergilemiş, halkımızın sergilemiş olduğu barış adımlarını terörize etmeye çalışmıştır. Sadece Tayip Erdoğan her defasında demokratik talep ve isteklerini dile getiren halkımızı hedef göstermiştir. Milliyetçiliği, ırkçılığı ve militarizmi kendisine klavuz edinen savaş rantçısı bir takım savaş odakları, pravakosyonlar çıkarmanın peşine düşmüşlerdir. Özellikle CHP'nin çatışma, ölüm, kan ve gözyaşından başka bu topluma önerecek bir çözüm olmadığı da açıktır. Deniz Baykal, Kürt raporlarında barıştan aftan söz ederken, "barış gruplarının' Türkiye'ye gelişlerinde aynı Baykal çark ederek hukuk katledilmiştir, hükümet teslim olmuştur. "Bu işin özü yanlıştır' gibi ifade ve açıklamalarla miliyetçilği, ırkçılığı ve şövenizmi tetiklemiştir.”

BDP İl Başkanı M. Sıdık Alkış ise, Bulanık olayları davasının Samsun'da görülmesinin art niyetli bir davranış olduğunu öne sürdü. Yapılan bu konuşmaların ardından İl Başkanı Akış, kalabalığın provokasyonlara gelmeden dağılmasını istedi. Bunun üzerine gruplar dağılmaya başladı.

POLİSE TAŞLI SALDIRI

Bir grup Gençlik Caddesi Caddesi üzerinde bulunan Jandarma Lojmaları önünde slogan atmaya başlayınca polis müdahalede bulundu. Bunun üzerine olaylar çıktı. Olaylar kısa sürede kent merkezine yayıldı. İşyerleri kepenklerini kapatırken polis, göstericileri gözyaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak dağıtmaya çalıştı. Göstericiler ise polise taş atarak karşılık verdi.

Bu arada olayların içerisinde kalan ve atılan gazlardan bir öğrenci de etkilendi. BDP'liler gazların arasından küçük çocuğu alarak ailesine teslim etti.

DİDİM'DE DE OLAY

AYDIN"ın Didim İlçesi"nde, kapatılan DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk"e yönelik saldırıyı protesto eden gruba polis müdahale etti. Çıkan olaylarda 13 kişi gözaltına alındı.

DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk"e yönelik Samsun"daki yumruklu saldırıyı protesto etmek amacıyla izinsiz yürüyüş düzenleyen grup, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Didim İlçe Başkanlığı"nın önünde toplandı. Buradan yürüyüşe geçip terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan gruba polis müdahale etti.

Ara sokaklara dağılıp polise, çevredeki dükkanlara ve araçlara taşlı saldırıda bulunan grup ortalığı savaş alanına çevirdi. Polis, ara sokaklardaki kovalamaca sırasında 13 kişiyi gözaltına aldı. Altınkum Polis Karakolu"na getirilen saldırganlar, geniş güvenlik önlemleri arasında adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınanların çoğunlukta küçük yaştaki çocuklar olması dikkati çekti.

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Milliyet