Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İmmünoloji ve Romatoloji Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Taşkın Şentürk, “Yoğun ağrı ve tutulmalar sebebiyle hastanın yaşamını zorlaştıran Romatoid Artrit, tedavi edilmezse eklem hasarına yol açarak sakat bırakabilir” dedi.
En sık rastlanan kronik romatizmal hastalıklardan biri olan "Romatoid Artrit"in (RA) ele alındığı toplantıya konuşmacı olarak katılan ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İmmünoloji ve Romatoloji Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Taşkın Şentürk, RA ile daha iyi bir yaşam sürdürmelerinde hastalara destek olacak detaylı bilgi ve yöntemleri anlattı.
Bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere karşı saldırıya geçmesi ile eklemlerde ortaya çıkan iltihabi reaksiyon sonucu oluşan RA hastalığı hakkında bilgiler veren Şentürk, RA"nın tipik olarak elleri ve ayakları, genellikle simetrik olarak etkilediğini, bunun yanında dizleri, kalçaları ve omuzları da etkileyebilen bu hastalığın zaman içinde tendon, kıkırdak ve kemiklerde kalıcı hasarlara neden olabildiğini söyledi. RA"nın kişinin günlük aktivitelerini ve aile, iş, sosyal olmak üzere hayatının tüm alanlarını olumsuz etkilediğini, hatta bazı vakalarda sakat kalmalara sebep olabildiğini belirten Prof. Dr. Şentürk, “Hastaların hastalıkla ilgili detaylı ve doğru bilgiye sahip olmaları, rahatsızlıklarla baş etmede ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerinde kilit rol oynuyor. Bu noktada hastalarımızın biz hekimlerle kaliteli bir iletişim içinde olmaları çok önemli. Çünkü konunun uzmanından güncel, bilimsel bilgileri almak bu süreçte hastanın kendine güvenini artırıyor ve hastalıkla baş etmede kendilerini daha güçlü hissettiriyor” dedi.
“TEDAVİ DENEYİMLİ EKİPLER TARAFINDAN YAPILMALI”
RA tedavisinde değişik yaklaşımlar kullanıldığını, en uygun tedavinin her hasta için bireysel olarak ve deneyimli bir ekip tarafından planlanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Şentürk, hangi tedavi kombinasyonu seçilirse seçilsin tedavinin amacının ağrıyı azaltmak, iltihabı baskılamak, eklem hasarını yavaşlatmak veya durdurmak, kişinin "iyilik hissi" duymasını sağlamak ve fonksiyonları iyileştirmek olduğunu belitti. Şentürk, şunları söyledi: “Etkin bir tedavi için ilaçların yanı sıra, ağrı ile başa çıkma eğitimleri almak, istirahat etmek ve egzersiz yapmak, ayrıca bu ikisi arasındaki dengeyi gözetmek, eklemler üzerindeki yükü azaltacak aletler kullanmak, stresten uzak durmak, doğru beslenmek çok etkilidir. "El Birliği" toplantıları ile yapmak istediğimiz, hasta ve hasta yakınlarına dikkat etmeleri gerekenleri anlatmaktır”
KADINLARDA ERKEKLERE ORANLA 3 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
RA, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor. En fazla 30-50 yaş grubunda rastlanmasına rağmen, çocuklarda ve gençlerde de görülebiliyor. Hastalık tanısında kullanılan tek bir test bulunmaması, belirtilerin zamana yayılarak ortaya çıkması sebebiyle teşhisinin çok zor olduğu bu hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye göre değişebiliyor.