Ziyarete Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Nakiddin Buğday"ın eşi Yasemin Buğday, vali yardımcılarının eşleri Semra Koçberber, Gelengül Alkan, Arzu Çobanoğlu ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt"un eşi Seher Kurt katıldı.
İnsanların hayatlarında çok zorlukların ve sıkıntıların olabileceğini fakat bunların hedeflere ulaşılamayacağı anlamına gelmediğini, bu sorunların, duyarlı ve gayretli olmaları halinde aşılabileceğine dikkat çeken Bayan Coş, bunun en güzel örneğini de HZ. Muhammed, Fatih Sultan Mehmet ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk"ün yaşamlarından örnekler vererek, Yetiştirme Yurdu Öğrencilerine yaşam çizgilerinde nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini anlattı. Toplumu birbirine bağlayan değerlere sahip çıkılması gerektiğine işaret eden bayan Coş, “Peygamber Efendimizin de annesiz, babasız ve zor şartlarda yaşadı fakat buna rağmen en üstün özelliklere sahip insan olmayı başardı. Yüzyıllardır bu sevgi hiç bitmedi. Aksine artarak devam ediyor hatta şu anda dünyada Peygamberimizi seven takriben 1,5 milyar insanın bulunuyor” dedi.
Geçmişimizdeki büyük değerlerimizden biri olan Fatih Sultan Mehmet"in hayatından da örnekler veren Bayan Coş, “Fatih, Edirne de yaşamaya, imparatorluğun topraklarını yönetmeye çalışırken, bir süre sonra bu durumdan yararlanmak isteyen haçlı ordularının Osmanlı"ya karşı savaş hazırlığı yaptığını öğrenince, küçük Fatih bununla başa çıkamayacağını düşünerek, babasına mektup yazmış "sen padişahsan gel devletin başına geç, eğer ben padişahsam sana emrediyorum gel devletin başına geç" demiştir. Tabii babası mecburen istemeye, istemeye gelmek zorunda kalmıştır. Peki çocuklar fatih bundan sonra sarayda sizce nasıl yaşamıştır. Padişah çocuğu bile olsa saray eşrafı belki ona bundan padişah olmaz dediler, belki ona baktıkça onun yaşadığı zafiyeti hep hatırladılar. Fatihin bu olumsuzlukları yaşadığı günleri düşünelim, çok üzüldüğünü tahmin edebiliriz. Onun suçu yok ki, desek bile, yine çocuk yüreği üzülüyordu. Peki sonra ne yaptı küçük Fatih, 19 yaşına gelince tekrar tahta çıktı ve 21 yaşında daha önce dedelerinin, büyük dedelerinin yapamadığı bir şeyi yaptı, İstanbul"u fethetti. Şimdi Fatih en önemli başarısı olan İstanbul"un fethiyle anılmaktır” diye konuştu.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk"ün hayatından da örnekler veren Coş, “Atatürk"te babasız büyüdü ve çok zorluklar yaşadı ama iyi eğitim görerek, azimle çalışıp, çok büyük başarılar elde etti. Ulu Önder Atatürk çocukluktan, liderliğe, tüm hikayesini hepimiz biliyoruz. 70 milyon insanımızın yanı sıra yabancı devlet erkanları da onu takdir ederek çok seviyor. Zorluklar var, ama gayretli, duyarlı olursak bu sıkıntıları aşabiliyoruz. Bende diyorum ki değerlerimizi hep hatırlayalım, onları yaşatalım, işte onları hatırlamak ve anmak da, böyle özel günleri değerlendirmekten geçiyor. Bu önemli günlerimizi bayram sevinci içerisinde, birbirimize sevgi, saygı içerisinde, hepimiz kardeş olduğumuzu bilerek geçirelim, sizleri çok seviyoruz” ifadelerini kullandı. -iha