Değerli Aydınpost okuyucuları  Yupa Tur olarak 26 Haziranda başlayıp 7 Temmuz 2019’da biten, gidiş güzergahı Aydın, Kuşadası, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Orhangazi, Bolu, Abant Gölü, Çaycuma, Mengen, Amasra, Safranbolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Arhavi, Hopa, Sarp Sınır Kapısı, Batum , Hopa Rize, Trabzon Zigana, Gümüşhane, Bayburt- Erzurum, Erzincan, Sivas, Ankara, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın!

Bu kültür turumuzda çoğunluk öğretmen Aydın ve İzmir’den olmak üzere hocalarımla yola çıkıldı, Bolu’ya varıldığında Avrupa’nın en büyük AVM’si  olan Highway  Outlet’de ekstra sabah kahvaltımız  ardından  Bolu Abant Gölü  görüldükten sonra, İl Trafik Kodu  14 Yüzölçümü: 8323 km2 Nüfus: 299.896  il geneli, Bolu  ili  Yurdumuzun  Batı Karadeniz  Bölgesinde, Batısında  Sakarya, Düzce, Güneybatısında Bilecik Eskişehir Güneyinde  Ankara Doğusunda  Çankırı ve Karabük Kuzeyinde Zonguldak  ileri vardır.

Bolu M.Ö. 1200 yıllarında bütün Hitit toprakları gibi Bolu’da Friglerin elindeydi. M.Ö. 6 Asırda  Persler  bölgeye  hakim olmuş. M.Ö.  336’da Büyük İskender Persleri yenerek Anadolu’nun bir çok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirdi, Fazla  tarihi  derinliklere  inmeden Her ilimizin   bir  geçmişi  vardır, ve  Önemli iş  adamlarından biridir.  Bolu’da da İzzet Baysal Beyefendi vardır, Önemli  bir  iş  adamı   ve  hayırseverdir, örnek mi?

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 3 Temmuz 1992’de 3837 Sayılı Kanun ile kurulmuş, İlk Vakıf Destekli Devlet Üniversitesidir. Üniversite Bolunun hayır sever iş adamı İzzet Baysal tarafından kurulan İzzet Baysal Vakfı tarafından desteklenmektedir. Ayrıca   birçok okulları vardır. İlim için her şeyini ortaya koyan kişidir, Bireysel olarak kendilerine teşekkür  ediyoruz!

Bolu ilimiz yemekleri ile çevresi ile   çevre  derken,  bir  yandan  Yedigöller, diğer  yandan Kartalkaya, Abant gölü, Gölcük bunlarda  turizm  yönünde   görülmesi  gereken  yerlerdir, Hatta Filiz Makarna  Bolunun  bir markasıdır.

Yolumuz üzeri Mengen  Dünyaca  aşçıları  ile  meşhurdur,  Mengen’den kız  istemeye  gittiğinizde, oğlunuz aşçı  değil  ise   kızı  almak    biraz   zordur,  DİYORUZ! Baba kolay kolay kızını vermez çünkü oğlunuz aşçı değildir! Güzergahımızda,

Bartın ili Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nde Batı Karadeniz Bölümünde küçük bir ildir.İl olmadan Zonguldak’ bağlıdır. 1991 yılında il olmuştur. Bartın kendine has şivesi de  vardır.

Bartın  PARTHENİA” DAN  Bartın’a dönüşen  adın kaynağı PARTHENİOS”dur. Bartın ırmağının antik çağdaki adı olan Parthenios, Yunan mitolojisinde Tanrıların babası OKENAUS’UN çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi   ve Sular Tanrısı”dır Sular İlahi Muhteşem Akan Su anlamına gelir. Bartın’ın ilk sahiplerinin M.Ö.14   Yüzyılda Gaskalar ve M.Ö. 13  yuzyılda  Hititler olduğu kabul  edilmektedir, geçmişi bu  tarihlere  dayanır.

Hocalarımla   yolculuğumuz devam  ederken  Bartın üzeri  Amasraya   varıyoruz, Meşhur  Günlük  Amasra balığı  ve  18  katlı  meşur  Amasra   salatası  yemeden  dönülmez.

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline  bağlı bir ilçedir. Son yıllarda turizm potansiyelindeki artışla dikkat çekmektedir. Denize doğru  uzanmış bir  burun,  burunun iki  yanında korunaklı  birer liman  görevi  gören iki koy  ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel  güzelliğe sahip olan Amasra hem 3000 yıllık  tarihi  hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel  sanatları, hem de  kendini çevreleyen ormanlık  alanları ile  görülmeye değer yerlerden biridir. Amasra halen özgün balık lokantaları, temiz  orta boyuttaki otelleri ve sayısız ev pansiyonlarıyla turizme katkıda bulunmaktadır. AMASRA EVLERİ.

Sanatçı Barış Akarsu’nun memleketidir. Barış Akarsu Ocak 2007’de çıkardığı son kasetini Amasralılara  ithaf  etmiştir.  Sonuç Çeşm-i Cihan (Dünyanın Gözleri) olarak bilinen Amasra’yı

Geride bırakarak  Safranbolu’ya doğru  yola koyuluyoruz, İlk durak  Safranbolu’da Safran Tat’da sinevizyon ile  yapılan Safranbolu tanıtımdan sonra  Arasta çarşısı, Kaymakamlar evi Cincihan, ve Teras Cam gezimiz ardından  otelimize  varış  konaklama  ve akşam yemeği  otelimizden, Hazırlanan menü   parmak ısırtacak  cinsten,   Ana yemekte Rosto  Köfte    Yemekleri  hazırlayan Aygür Otel’in  Mutfak Şefi Naci Demir Yürek  beyefendiye   canıgönülden  tebrik  ediyorum. Adres: Aygür Hotel: Barış Dirlik Sok No:6 D.No:6 Safranbolu/ Karabük Tel:0370.712 78 78.   Ertesi sabah  yola çıkmadan Hıdırlık tepesinde  Safranbolu’yu son bir defa  seyrederken, güzel   fotoğraflar  çekildikten sonra  yolumuza  devam ediyoruz.

Yupa tur olarak bölgesel rehberler kullanarak  öğretmenlerimize  karşı  görevini layıkıyla yerine getirmiştir.  Tüm hızı ile   Safranbolu Karabük  ilinin  en büyük gelişmiş ilçesidir. Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi evler ile ünlü olan şehir bu  özelliği  sayesinde 17 Aralık  1994 tarihinde  beri Dünya  Miras Listesi’nde yer almakta ve turistik ilgi çekmektedir.İsmi  bölgede yetişen  ve nadir  bir bitki  olan Safrandan  alır.  Safranbolu coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca idari ve ticari bir merkez olmuştur.

Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunur ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkler tarafından kesin alınışı  1196  yılındadır. Osmanlı zamanında 17. yüzyılda İstanbul   Sinop yolu üzerinde olması nedeniyle tarihteki en önemli dönemini yaşamıştır.

Yolumuz üzeri Kastamonu ve çevresinde ele geçen buluntular, ilk yerleşimin  Paleolitik Döneme dayandığını göstermektedir, Yöreye  daha  sonra  Hititler, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Çobanoğluları,  Candaroğulları ve Osmanlılar  hakim olmuşlardır. Kıyafet devriminin yapıldığı ilimizdir.

Kastamonu ili zengin mutfağa  sahiptir.  Her Pazar fırınlarda pastırmalı ekmek veya  etli ekmek, yaptırılır. Tarhana çorbası ana- kız çorbası   Ecevit çorbası külbastı mıklama, kapatma, kavurma, erişte köle hamuru bandoma  kaygana, cırık, biryan, mantı  halukça  simit  tiriti, mısır çöreği baklava  kaşık helvası pekmezli un  helvası- çekme  helva hasüde  çevrenin  yörenin sevilen  yemek ve tatlılarındandır.

Ayrıca yöresel dokumaları  Ilgaz Dagları  Yani Rıfat Ilgazın  doğduğu il, Hababam sınıfı  filmlerini  unutmak  mümkün  değildir, Yazarı da  Rıfat Ilgazdır. Mayıs ayı ilk  haftası “

Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası” ve ilçe panayırları etkinliklerine mutlaka  görmeniz  gerek.

Yupa Tur gerçekten Karadeniz turunu  ve  ilerin lezzet duraklarını   keşfede  ede   Sinop’a  doğru gidiyoruz, Sinop: Yüzölçümü: 5.862 km2     Nufus:  265.153 (1990)  göre  İl Trafik No: 57

Sinop  Karadeniz Bölgesinin ortasında Anadolu’nun en kuzeyinde , Boztepe  Yarımadasının en dar kesiminde kurulmuştur.Karadeniz’in  en güzel  tabii limanlarından  biridir. Bölgenin en eski şehirlerinden olan il 3üncü yüzyıl filozoflarından  Diyojen’in  doğum  yeridir, Ormanlarla iç içe girmiş plajları şehri  ziyaret  edenlere inanılmaz  güzellikler sunar. Diyojen  ne  demiştir  gölge etme,  başka  ihsan   istemem.

HARF DEVRİMİNİ BAŞLATIĞI 15 EYLUL 1928 TARİHİNDEKİ  NE OLURDU SİNOP’UN YARI  GÜZELLİĞİ ANAKARADA OLSAYDI” SÖZÜNDEN  ATATÜRK’ÜN DE  SİNOP’U NE KADAR SEVDİĞİNİ ANLAŞILMAKTADIR.

GEZİLECEK YERLER

Sinop Müzesi Sinop Ceza evi Sinop Kalesi, Eski Sinop Cezaevi Ceza evinin  bulunduğu alan Osmanlıların Karadeniz’deki en büyük tersanesiydi. Ceza Evi iç kalenin içinde eski tersane alanında yapılmıştır. 1887 yılından beri ceza evi olarak  kullanılmaya   başlamıştır, Etraı  yüksek  kale bedeniyle  çevrilidir.  Bu özelliğinden dolayı mahkumların kaçışını imkansız  kılmıştır. Şu anda Kültür Bakanlığına  devri yapılmış olup  turizme kazandırılması yolunda  çalışmalar devam etmektedir.

Cami , Türbe  ve Kiliseler, Milli Parklar ve Korunan alanlar, Sarıkum  Tabiyatı Koruma Alanı- Sinop  Tabiyat Anıtları, Yaylalar, En meşhuru  Tükeli Kurugöl Yaylası, Mağaralar  İnaltı  Mağarası- Ayancık- Kuş  Gözlem  Alanı: Sarıkum  Gölü, Plajlar  ve Mesire yerleri

Hamsilos Koyu: Yemyeşil ormanı, rengarenk çiçekleri ile  denizin  bir nehir gibi kara içine girdiği Hamsilos Koyunun şehir merkezine  uzaklığı  11 km  dır.

Sarıkum: Deniz, Orman ve gölün bir arada bulunduğu eşsiz bir piknik  alanıdır. Şehir merlezine 21 km uzaklıktadır. Çeşitli av hayvanları bulunmaktadır. Tabiatı koruma alanı ilan  edilmiştir.

Sonuç: Sinop, Karadeniz kıyı  şeridinin  kuzeye  doğru sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe yarımadası üzerinde kurulmuştur. Batı ve Kuzey Karadeniz bölgeleri arasında bir geçiş  noktası  konumundadır. Sinop, kuzeyde Karadeniz, Batıda, Kastamonu, Doğuda Samsun, Güneyde Çorum ileri ile  sınırlıdır. İl toprakları orta yükseklikteki dağlık alanlardan oluşmaktadır.Yağışlı bir bölge  olduğundan çay ve dereleri çoktur. Tarihçesi: Sinop yöresi Hitit, frig, Lidya, Pers, Büyük İskender, Selevkes, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu  ve Osmanlı  hakimiyetinde   kalmıştır.

Ne Yenir, Ne Alınır:   Yöreye  özgü  yemekler,  Nohul (Üzümlü- Cevizli, kıymalı, yoğurtlu) Katlama Pilaki, (Hıdırellez yemeği) Mısır Pastası, Kaşık Çıkartması,( Mamalika) Keşkek  Yemeği

Hamsi Dolması, Ayva ve Kestane yemeği, Kulak, Hamuru,  İçi etli mantı, Islama, Mısır Çorbası, Mısır Tarhanası, Sirkeli Patılan, Ve Sirkeli Pırasa, Biz sinop’ta Sinop örnek  mantıda   mantı  yedikNohul(Üzümlü- Cevizli-Kıymalı-Yoğurtlu)Herkesin bir  dea  denemesi  gerek derim, Alışkanlık yapar. Adres: Sinop  Örnek Mantı Cami Kebir Bülent Ecevit Cad No:3

Sinop- Merkez    Tel: 0 368.261 3253

Yöre el sanatları yönünden zengindir. Ayancık ilçesinde keten dokumacılığı yapılmaktadır.

Halk arasında Kotracılık de denilen, gemi  modelciliğidir, Ayhan usta  Karadeniz takaları  yapımında  Dünyaya  ün  salmıştır. Ayrıca  AHMET MUHİP DRANAS 1909 yılında  Sinop’a bağlı  Erfelek  ilçesinde  doğmuştur, 1980 yılında Ankara’da  hayata gözlerini yumduğunda vasiyeti üzerine  doğduğu yere  defnedilmek istemiştir. AHMET MUHİP DRANAS    Dağları  ve  FAHRİYE ABLA ŞİİR’İ    ÇOK  MEŞURDUR, AYRICA  OLVİDO,KAR, ELİF, RÜZGAR YAĞMA ŞİİRLERİ UNUTULMAZ ESERLERE SAHİP  BÜYÜK  USTA  AHMET MUHİP DRANAS ADINI  TÜRK  EDEBİYATINDA  ALTIN HARLERLE  YAZMIŞTIR, ANMADAN GEÇEMEDİM!

Ve Değerli Aydınpost okuyucuları yazımızın devamı  gelecek  hafta.

Yupa Tur’la herkesin  Karadeniz’i   görmesi  lazım,  göremeyenler  ise   yazılarımızla, Karadeniz’i  ayağınıza   getiriyoruz. Kahvelerinizi  içerken, sizleri  yazılarımızla,  baş başa  bırakıyoruz.

aydin-avci-karadeniz.jpg

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!