Dede ve ninelerin bu alandaki en güçlü rakibi ise sayıları giderek artan yüksek eğitimli işsizler.

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) kayıtlı işsiz verileri, dramatik bir gerçeği ortaya çıkardı. 65 yaşını doldurduğu halde evinde oturmak yerine inşaat ve benzeri yerlerde "beden işçisi" olarak çalışmak için resmen iş başvurusu yapan dede ve ninelerin sayısı 3 bin 201 kişiye ulaştı. Dede ve nineler gibi beden işçisi olarak iş arayan yüksek lisans ve doktora sahibi "okumuş" işsiz sayısı da 59'a yükseldi.

Vasıfsız işe talep artıyor
Türkiye son yıllarda mesleki eğitime büyük yatırım yapmasına karşın, hiçbir meslek gerektirmeyen "beden işçisi" adı altında iş arayanların sayısındaki artış hız kesmiyor. Üstelik, İŞKUR'a resmi başvuru yaparak iş arayan bu "vasıfsız" işsizler ordusuna her geçen gün daha fazla yaşlı katılıyor. Halen İŞKUR aracılığıyla iş arayan 2 milyon 195 bin işsizden 875 bini bedenen çalışabileceği bir iş arıyor.

9 yaşlıdan 7'sinin tercihi
Haziran sonu itibariyle 65 yaş ve daha üzerindeki yaş grubunda olup İŞKUR'a resmen iş başvurusu yapan dede ve ninelerin sayısı, yılbaşına göre 932 kişi artarak 4 bin 87'ye ulaştı. Daha ilginç tablo ise, iş tercihinde gözlendi. Söz konusu bu yaşlı işsizler içinde tam 3 bin 201'i, yani yüzde 78'i beden işçisi olarak çalışabileceği bir iş aradığını beyan etti. Başka bir ifadeyle, iş arayan her 9 yaşlı işsizden 7'si beden işçisi olmak istediğini İŞKUR'a bildirdi.

50 yaş üstünde büyük artış
İşkur'un kayıtlı işsiz verilerine göre, 50 ve daha yukarı yaş grubundaki işsizler arasında da "beden işçisi" önemli bir büyüklük oluşturuyor. Bu yılın başında 50 yaş üstünde olup bedenen çalışmak istediğini belirten işsiz sayısı 43 bin 601'di. Haziran sonu itibariyle bu sayı yüzde 30 gibi olağanüstü düzeyde artarak 56 bin 696'ya ulaştı. Aynı dönemde iş arayan toplam kayıtlı işsiz sayısındaki artış ise yüzde 19'da kaldı.

63 bin genç de bedenen iş arıyor
Yaşlılarla birlikte iş hayatına yeni atılmayı umut eden genç bedenler de çareyi beden işçiliğinde arıyor. Son verilere göre, 15-19 yaş grubunda olup resmi iş başvurusu yapanların yarıya yakını bedenen çalışabileceği bir iş arıyor. Son 6 ay içinde bu yaş grubunda bedenen yapılabilecek iş arayanların sayısı yaklaşık 5 bin kişi artarak 63 bine dayandı.

Doktoram var inşaatta çalışırım
Beden işçiliğinde gençlerle yaşlıların en güçlü rakipleri ise bol diplomalı okumuş işsizler oldu. Beden işçisi olmak için İşkur'a başvuran 875 bin işsizden 140 binini lise mezunları oluşturdu. Bu grupta ikinci sırada ise 41 bin kişiyle ilkokul terk işsizler bulunuyor. İnşaat ve benzeri yerlerde iş arayan "okumuşlar" grubunda ilk sırayı 8 bin 843 kişiyle önlisans diplomalı işsizler alırken, bu grubu yaklaşık 3 bin kişiyle üniversite mezunları izliyor. İşkur'un portföyünde, gözünü 65 yaş üstü yaşlıların hedefi olan inşaatlara diken 55 yüksek lisans diplomalı, 4 de doktora sahibi işsiz bulunuyor.

Kaynak: Erdoğan Süzer- BUGÜN