İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, KCK dosyasının Sarıkaya'dan alınarak yerine 2 yeni savcının atandığını bildirdi


KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da aralarında bulunduğu 5 MİT mensubunu Başsavcılığın bilgisi olmadan ifadeye çağıran soruşturma savcısı Sadrettin Sarıkaya dosyadaki görevinden alındı. Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Fidan'ın da ifadeye çağrıldığı soruşturma dosyasının, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alındığını bildirdi.

SORUŞTURMAYA 2 YENİ İSİM

Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın yerine İbrahim Işık ve Adem Özcan görevlendirildi. Bilal Bayraktar'ın ise soruşturma dosyasındaki görevi devam ediyor. Bundan sonra KCK soruşturmasını savcılar Bilal Bayraktar, İsmail Işık ve Adem Özcan yürütecek. Sarıkaya'nın dosyadaki görevinden alınmasının nedenine ilişkin bir açıklama yapılmazken, Savcı Sadrettin Sarıkaya konuya ilişkin olarak "Görevden alındığımı televizyondan öğrendim. Başsavcı'nın takdiri" açıklaması yaptı. Dosyadan el çektirilen Sarıkaya, 2011'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmıştı. Sarıkaya, yaklaşık 3 aydır İstanbul Adliyesi'nde görev yapıyor.

YAKALAMA KARARI ÇIKARDI

KCK soruşturmasını yürüten savcılardan Sadrettin Sarıkaya KCK soruşturması kapsamında ikisi emekli 5 MİT görevlisini 7 Şubat 2012'de ifade vermek üzere Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne çağırmıştı. MİT Adli Müşavirliği ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'görev ve yetkisizlik' itirazında bulundu. Ancak Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itirazı kabul etmeyerek, eski müsteşar Emre Taner, müsteşar yardımcısı Afet Güneş, Yaşar Yıldırım ve Hüseyin Kuzuoğlu hakkında yakalama kararı çıkardı. MİT Müsteşarı Fidan için ise talimatla ifade kararı verildi. MİT'çilerin ifadeye çağrıldığı, daha sonra 4'ü hakkında yakalama kararı çıkarıldığı süreçte Özel Yetkili Savcı Bilal Bayraktar bir seminere katıldığı için görevli olarak Kolombiya'da bulunuyordu.

YENİ GÖREVE DİYARBAKIR SAVCISI

Tüm bu gelişmelerden sonra Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki görevlendirmelerden sorumlu olan Başsavcıvekili Fikret Seçen, Sadrettin Sarıkaya'yı soruşturmadan aldı. Seçen, Sarıkaya'nın yerine özel yetkili savcılar İsmail Işık ve Adem Özcan'ı görevlendirdi. Dosyada yeni görevlendirilen savcılardan Adem Özcan daha önce Diyarbakır'da görev yaptı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam KCK davası, faili meçhuller ve Hizbullah dosyalarına bakmıştı. Özcan, Beşiktaş Adliyesi'nde duruşma savcısı olarak görev yapıyordu. Bir diğer savcı İsmail Işık da geçtiğimiz yıl olarak görev yaptığı Şişli Adliyesi'nden İstanbul Adliyesi'ne atanmıştı.

HSYK: Başsavcılığın tasarrufu

HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, yaptığı açıklamada "HSYK'da soruşturmayı yürüten savcılara ilişkin herhangi bir işlem yok. Savcıların soruşturmadan alınma işlemi tamamen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının tasarrufudur" diye konuştu. Okur, Sarıkaya hakkında Cuma akşamına kadar herhangi bir şikayet dilekçesinin de HSYK'ya gelmediğini belirtti.

yenişafak