Türkiye"nin Ergenekon soruşturmasındaki gözaltılarla sarsıldığı saatlerde, soruşturma kapsamında aranan Cumhuriyet Gazetesi"ne sadece 150 metre uzaklıkta olan Anayasa Mahkemesi"nde de iktidar partisi hakkında açılan kapatma davasında önemli bir oturum yapıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP hakkında açtığı kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi üyeleri, Başsavcı Yalçınkaya"ya soru yöneltmedi. Yalçınkaya, sözlü açıklamalarını elindeki bir metinden okudu. Sözlü açıklama yaklaşık 1.5 saat sürdü.

ODAK OLDULAR: Yalçınkaya, iddianamedeki görüşlerini tekrarlayarak AKP"nin kapatılmasını, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile 69 kişiye siyasi yasak verilmesi gerektiğini söyledi. Yeni bir delil veya talep sunmayan Yalçınkaya, “AKP"nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiğini ve şeriat düzeni kurmak istediğini, bu konuda açık ve yakın tehlike bulunduğunu” belirtti.

GÜLEN"İN BERAATİ: Yalçınkaya, Cumhurbaşkanı Gül hakkında istediği siyaset yasağının en önemli dayanaklarından olan Dışişleri Bakanlığı döneminde büyükelçiliklere gönderdiği genelgeyle Gülen cemaati ile ilişki kurulması gerektiğini belirtmesine de değindi. Gülen"in yargılandığı davada beraat etmiş olmasının neticeyi değiştirmemesi gerektiğini kaydeden Yalçınkaya, beraat kararının onun “dinci bir cemaat lideri olduğu gerçeğini değiştirmediğini” belirtti.

TÜRBAN KARARI: Başsavcı Yalçınkaya, AKP"nin savunmasında dile getirdiği “Anayasa Mahkemesi"nin üniversitelerde türbana serbesti getirmek amacıyla çıkarılan Anayasa değişikliğini iptal etmesiyle iddianamedeki iddia çökmüştür” savunmasına da yanıt verdi. Yalçınkaya, bu kararın değişikliğin laikliğe aykırı olduğunu tescil ettiğini belirterek iddianamedeki görüşlerine güç kazandırdığını kaydetti.

TRAVMA ÖRNEK OLDU: Yalçınkaya ayrıca AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat"ın, “Atatürk devrimleri Türk toplumunda travma yarattı” şeklindeki sözlerini de AKP"nin Atatürk devrimlerine karşı olan tutumuna örnek gösterdi. Anayasa Mahkemesi, Yalçınkaya"nın açıklamalarını tutanak haline getirilerek AKP"ye gönderecek. AKP de yarın Anayasa Mahkemesi"nde sözlü savunma yapacak.

"Savunma iki gün sürebilir"

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yarın Anayasa Mahkemesi"ne yapılacak sözlü savunma konusunda AKP grubunda bilgi verdi. Sözlü savunma için 200 sayfalık bir metin oluşturulduğunu anlatan Çiçek, “Bunu mahkemede okuyacağız, iki gün sürebilir” dedi.

"Asgari basireti göstersin"

ANKARA - MHP lideri Bahçeli kapatma davasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: Dava bir neticeye varmadan, en kötü ihtimal üzerinden bir çıkış ve çözüm yolu bulmalı, her şeye rağmen demokrasinin işler halde devamını sağlayacak asgari basireti göstermelidir.