Nurettin ATMACA/ BAKÜ / DHA

Okul ve üniversitelerde öğrenci ve öğretmenlerin başörtüsü ve çarşaf giymeleri yasal düzenlemeyle yasaklanacak.


Azerbaycan'da öğretim okulları ile üniversitelerde öğrencilerin ve öğretmenlerin başörtüsü takmaları ve çarşaf giymeleri yasal düzenlemeyle yasaklanacak.

Azerbaycan Milli Meclisi'nin Bilim ve Eğitim Daimi Komisyonu'nun Başkanı, milletvekili Şemseddin Hacıyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, orta ve yüksek okullarda son zamanlarda tartışılmaya başlanan başörtüsünün yasaklanması gerektiğini söyledi.

Milli Meclis'te yeni hazırlanan "Eğitim Yasası'nda bu konu ile ilgili maddelerin yer aldığını ve yasanın yürürlüğe girmesiyle eğitim kurumlarında herhangibir dine ait ibadethane ve benzeri kuruluşların da yer alamayacağını bildiren Hacıyev, “Halen böyle durumlar yok. Ancak olma ihtimaline karşı bir önlem getireceğiz” dedi.
Müslümanlar'ın hicap ve çarşaf olarak adlandırdıkları giyimlere karşılık diğer dünyevi dinlerin de giyim kurallarının bulunduğunu hatırlatan Hacıyev, “Şimdi bunların hepsini orta ve yüksek okullara mı getireceğiz? Eğitim kurumlarına dini giyimlerle gelinmesine izin verilmemelidir” diye konuştu.
Son aylarda Azerbaycan'ın başta başkent Bakü olmak üzere Sumgayıt ve Zagatala şehirlerindeki öğretim kurumlarında başörtüsü takan öğrencilerle okul yönetimleri arasında sorunlar yaşanmaya başlatığı belirtildi.