Üniversiteler açılırken gözler yeniden başörtüsü yasağının sürdüğü üniversitelere çevrildi. 1989 ve 2008’de Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iki iptal kararı dışında hukuki bir bağlayıcılığı olmadan uygulanan yasak şimdi de karşı bir yasal düzenleme yapılmadığı üniversitelerin hatta tek tek hocaların inisiyatifine terk edilmiş durumda.

Yasağa karşı tek resmi karar Mart 2010 tarihinde bir şikâyet üzerine YÖK’ün İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdiği “öğrenciler derse başörtülü girmişse çıkarılamaz öğretim üyesi derse devam eder gerekirse tutanak tutulup dekanlığa bildirilir” diyen yazısı. Geçen yaz üniversite başvuru kitapçığından sınava girişte başı açık olma şartının kaldırılması, üniversite kayıtlarında başörtüsünün serbest bırakılmasından sonra gözler bugünlerde törenlerle açılan üniversitelerdeki uygulamalara çevrildi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın yasağa karşı üniversiteleri uyaran açıklamaları, yasağı ısrarla uygulamaya devam eden üniversiteler hakkında soruşturma açılacağıyla ilgili basına yansıyan haberlere rağmen başörtülü öğrenciler yine pek çok üniversitede inisiyatifini yasaktan yana kullanan dekanlıklar, bölümler ve hocalarla karşı karşıya.
taraf