Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü , “şaka haber”i gerçek sanıp intihal yapmış ardından da bu durum ortaya çıkınca rezil olmuş!

Arşivlerdeki bilgilere göre, Prof. Dr. Rennan Pekünlü, uydurma haberleri gerçek gibi sunan internet sitesi “theonion.com”da bir yazı gördü. Pekünlü, Cumhuriyet gazetesince çıkarılan Bilim Teknik dergisinin 28 Eylül 2007 tarihli sayısında, “çakma haber”in sahteliğini anlamadan, üstelik içeriğini de kendi fikriymiş gibi kaynak göstermeden “makale” olarak yayımladı.

Renan Pekünlü'nün “theonion.com”dan çaldığı “şaka haber”de, dünyadaki bütün “kökten dinciler”in yer çekimine inanmadıkları bilgisi yer aldı. Pekünlü, yazısında bu yaklaşımın literatürde “intelligent falling” (zeki düşüş) olarak geçtiğini, bunun da “kökten dincilerde eşyaların düşüşünü tamamen ilahi etki düşüncesine bağlamaya yol açtığını” dile getirdi.

Ancak yazının yayımlanmasının ardından bazı dergi okurları durumu fark ederek, Pekünlü ile derginin yazı işleri sorumlularını uyardı. Bu gelişmeler üzerine Rennan Pekünlü, bir açıklama yayımlamak zorunda kaldı. Pekünlü, açıklamasında şunları dile getirdi: “Dergide ‘Zeki Düşüş – Intelligent Falling!' başlıklı bir yazı yayımlandı. Bu yazıyı ben internette gördüm ve Türkçe'ye çevirdim. Dinsel bağnazlığın bu düzeyde bir çabaya girişebileceğini geçmişteki deneyimlerime bakarak düşünmüştüm. Yeterli araştırmayı yapmadan ve daha önemlisi kaynak göstermeyi ihmal ederek yayınlanmasına neden oldum. Yayınlandıktan sonra bazı okurlardan uyarı aldım. Bir mailde şöyle denildi: ‘Bu yazı ‘the onion' dergisinin 17 ağustos 2005 tarihli sayısında çıkan bir yazıdır. the onion, temelde ciddi bir haber dergisi görünümünde bir mizah dergisidir. Burada çıkan haberler tamamen uydurmadır ve parodi amaçlı yazılmıştır. Örneğin, derginin 19 ekim 2005 tarihli sayısında Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh şehrinin büyük çaplı bir zombi saldırısına karşı hazırlıksız olduğu belirtilmiştir.”