Danimarka'nın güneyindeki Arhus kentinde bir otobüs şöförü, Müslüman bayan yolcunun başörtüsünü "maske" olarak değerlendirdi ve kadını "otobüslerde maske takmak yasaktır" bahanesiyle araçtan indirdi. ..

Odense kentinde yaşanan başka bir olayda ise; aylık abonman kartını kullanan Somali asıllı bir kadın, başörtüsüyle birlikte taktığı peçe yüzünden otobüse binemedi. Şöför, kadının yüzünün görülmediğini ve kimliğinin tespit edilemediğini öne sürdü. Yaşanan bu olaylardan sonra Danimarka'da başörtüsü ve peçe tartışması çıktı.

Bazı siyasiler kılık ve kıyafetleri kişisel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirirken bazıları kimlik kontrolünün olduğu alanlarda insanların yüzlerinin net bir şekilde görülmesi gerektiğini savunuyor.

Arhus'taki olay, Vilby semtindeki 107 numaralı Skanderborgvej otobüsünde gerçekleşti. Geçtiğimiz pazartesi günü öğleden sonra ailesiyle birlikte otobüse binmek isteyen Houria Nouioua isimli kadın, otobüs şoförünün engelline takıldı. Kocasının ve çocukların otobüse binebileceğini ancak kendisinin maske taktığı için otobüse binemeyeceğini söyleyen şoför, kadının itirazlarına rağmen otobüse binmesine izin vermedi.

"Başörtüsünü çıkarmadığı sürece yoluma devam etmem, çünkü maskeli yolcuların binmesi yasak" diyen Arriva şirketine bağlı şoför, kadının 15 dakika boyunca devam eden itirazlarına rağmen araca binmesine müsaade etmedi. Bu süre içerisinde olaya müdahil olan diğer yolcular şoföre tepki gösterdiler. Diğer taraftan otobüs şoförünün anlamsız mazereti karşısında şaşkına dönen kadının kocası Muhammed Belgacem, "Şoför, Danimarka'daki kurallara göre maskeli kişilerin otobüse binemeyeceğini söyledi. 12 yıldır Danimarka'da yaşıyorum ve hiçbir zaman böyle bir saçmalıkla karşılaşmadım" dedi. Belgacem ayrıca karısının maske takmadığını başörtüsüyle birlikte peçe taktığını ve şoförün bahsettiği kuralı da hiç duymadığını belirtti. Başörtülü kadın olay sonrasına yaptığı açıklamada, "Aşağılanmış ve tehdit edilmiş hissettim" dedi.

Diğer taraftan otobüs şoförünü 25 yaşlarında sıradan bir Danimarkalı olarak tarif eden yolculardan biri otobüs şoförünü kınayarak, mutlaka işine son verilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak otobüs firması henüz şoförün işine son vermiş değil. Durumu "bir karışıklık olmuş" diyerek geçiştirmeye çalışan Arriva firması yetkililerinden Martin Wex şoförün kovulmayacağını söyledi. Ancak mağdur kadının kocası Muhammed Belgacem, "Danimarka'da yaşayan herkes kanunlara riayet etmek zorunda. Buna otobüs şoförü de dahil. Bu olay şimdi benim ailemin başına geldi, yarın başkalarının başına gelebilir" diyerek polise şikayette bulundu.

"YAŞANAN OLAY UTANÇ VERİCİ"

Yayınladığı basın açıklamasında Arhus'ta yaşanan olayı "utanç verici" olarak değerlendiren Danimarka Müslümanlar Ortak Konseyi (MFR), siyasilerin bu konuda gerekli adımları bir an önce atacaklarını umut ettiklerini belirttiler.

Odense'de yaşanan olayda ise Amina Farah Suleyman adındaki Somali asıllı bir kadın otobüse binmek istedi. Şoför, kadının aylık abonman kartını kontrol ettikten sonra "kim olduğunu göremiyorum" diyerek kadının otobüsten inmesini istedi. Farah Suleyman son birkaç ay içerisinde dört kez benzer olaylarla karşılaştığını ifade ediyor. Yaşanan bu olaydan sonra otobüse binen kişilerin peçe takmasının yasal olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Kurallara göre aylık kart kullanan kişilerin kimliklerinin belirlenebilmesi gerekiyor. Bunu vurgulayan bazı siyasiler bu konuda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savunuyorlar.

Otobüs firmalarından Movia'nın yetkililerinden Claus Hermansen de konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, "Eğer Movia yolcuları aylık kart kullanmak istiyorlarsa o halde yüzlerini göstermek zorundalar" diyerek Movia firmasının konu hakkındaki tavrını belirledi. Fynbus firması yetkililerinden Torben Andersen ise konuyla ilgili yaptığı açıklama da olay kanuni anlamda 'gri alanda' gerçekleşti diyerek firmanın bu tür durumlarda nasıl hareket edeceğini belirleyen bir yönetmeliği olmadığını söyledi.

LİBERALLER VE SOSYAL DEMOKRATLAR KINADI, DANİMARKA HALK PARTİSİ SAVUNDU

Arhus'ta ki olayı ayrımcılık olarak değerlendiren Liberal Parti politika sözcüsü Noise Inger Berg, "Bir kadının başörtüsü dolayısıyla otobüsten indirilmesi emsali görülmemiş bir olay. Bu olayı şiddetle kınıyorum" dedi.

Danimarka Halk Partisi Arhus gençlik kolları başkanı Anders Vistisen, şoförün davranışını doğru bir hareket olarak değerlendirdi.

Ulaşım Bakanı Lars Barfoed, "Eğer aylık kart kullanan birisi yüzünü göstermek istemiyorsa o halde yeni bir bilet daha almak zorunda" dedi.

Sabah