Son dönemde ülke genelinde düğünlerde sahte altın takıldığı yönünde haberlerin yapılmakta olduğuna işaret eden Oda Başkanı Mehmet Bağcı, eksik bilgilere dayanılarak yapılan bu haberlerin sektörlerine zarar verdiğini iddia ederek, “Düğün, sünnet, doğum gibi cemiyetlerde takılan veya tasarruf amacıyla talep edilip alını satılan çeyrek ata, yarım ata, tam ata ve 2,5 ata ziynet altınları 22 ayar olarak TC Merkez Bankası Darphane Genel Müdürlüğü darphanesinde devlet eliyle basılmaktadır. Ayar, gram ve diğer özellikleri devlet güvencesindedir. Bu altınların bir başka özel kuruluşça basılması yasaktır ve cezai müeyyidesi vardır” dedi.
Dünyadaki ekonomik ortam ve altın fiyatlarının hızla yükselmesiyle satın alma gücünde olumsuzluklar yaşandığına işaret eden Bağcı, bu nedenle tüketicilerin farklı arayışlar içerisine girdiğine işaret etti. Tüketicilerin bir taraftan gelenekselleşmiş takı geleneğini sürdürmek isterken diğer taraftan da bu geleneği daha ucuza mal etme arayışlarına girdiğinin altını çizen Bağcı, düğün sezonlarında 3-5 adet altın almak durumunda kalan tüketicilerin takı altını alamamak gibi bir durumla yüz yüne geldiğine dikkat çekerek, “Bu arayış takı altını ile aynı görüntüde ancak daha ucuz alabileceği bir takı altını talebini doğurmuştur. 8 veya 14 ayar altından basılmış ilk bakışta çeyrek ata izlenimi veren ancak biraz dikkatlice bakıldığında ve ele alınınca hemen farklı olduğu anlaşılan bildiğimiz "Yonca" altınlar gibi baskı takı altını özel firmalar tarafından üretilmekte ve piyasada alıcı bulmaktadır” diye konuştu.

HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLUYOR

Bu ürünün tamamen tüketicilerin talebi üzerine ortaya çıktığına işaret eden Bağcı, şunları söyledi: “Bu takılar fiyat itibariyle 8 veya 14 ayar oluşuna göre çok düşük fiyatlarla yani yonca altını fiyatına alınıp satılmaktadır. Bu takıların standart 22 ayar takı altınlarıyla, baskı altınların uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Ancak takı yapılan tarafta "baskı takı altını" ekonomik ve psikolojik hayal kırıklığına neden oluyor ve bu nedenle "sahte" olarak tanımlanıyor. Bu yanlış tanımlama tüketici ve halk diline de benzer şekilde yansıyor. Bu ürünü satın alan tüketiciler, ürünün özelliklerini bilerek alıyorlar. Bu nedenle tüketici tarafından yanlış olarak "Sahte Altın" şeklinde adlandırılan "Baskı Takı Altını" sahte değildir”/iha