Yeni anayasa çalışmalarını önemsediklerini ve bu fırsatın değerlendirilmesi için katkı vermeye hazır olduklarını belirten Karakullukçu, anayasadaki ilk üç maddenin korunması gerektiğini dile getirdi. Konuşmasında, başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Karakullukçu, şunları söyledi: 'Başkanlık sisteminin demokratik bir yönetim modeli olduğu kanaatindeyiz. Bu sistemin siyasi istikrar doğurması, ekonomiye olumlu yansıması, başarılı bir kuvvetler ayrımı gibi avantajları bulunmaktadır. Yaşadığımız coğrafyanın zorluğu gözetilmek ve halkımızın beklentileri değerlendirilmek suretiyle bunun anayasa yapımı sürecinde tartışılıp değerlendirilmesi ve sistemin gerekli olup olmadığına dair bir karar verilmesi hukuk devleti ilkesiyle çelişmemektedir. Verilecek karar anayasa koyucunun ülkemizin menfaatini gözetmek suretiyle yapacağı tercihin sonucuna bağlıdır.'

TARTIŞILMASINI İSTİYORUM

Karakullukçu, 'Bunun tartışılmasını istiyorum. Demokratik bir yönetim biçimidir başkanlık veya parlamenter sistem. Bunlar demokrasi dışındaki şeyler değildir. Yani sultanlık değildir başkanlık sistemi. Başkanlık sistemini uygulayan devletler de vardır. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Başkanlık sisteminde bildiğiniz gibi yürütmenin başı tektir. Halk tarafından seçilen başkanın kendisidir. Parlamento açısından da meclis tamamen hür düşüncesini yasalar kapsamında söyler. Yeniliğe açık olmamız lazım. Değişiklikten bir şey kaybetmezsiniz. Beğenmezseniz geri değiştirirsiniz, ama bir yapın ondan sonra görün' dedi.

TUZU KOKUTMAMAK GEREKİR

Adaletin dağıtılmasında süratin önemli olduğunu ancak bunun adalet hizmetinin nitelik ve kalitesinde bir geriye gidiş oluşturmaması gerektiğini ifade eden Karakullukçu, 'Adalet hızlı yapılacak yargılamaya kurban edilemeyecek kadar değerlidir' dedi. Eleştirinin, gelişmenin temeli olduğuna işaret eden Karakullukçu, "Temel hak ve özgürlüklere saldırı niteliği olmaması koşuluyla şok edici ve sarsıcı bile olsa eleştirinin tam bir korumadan yararlanacağı kabul edilmektedir. Yargı mercileriyle ilgili güven ve itibar duygularını sarsıcı nitelikte demeçler vermek, değerlendirmeler, yapmak kamunun yararına değildir. Bu noktada tuzu kokutmamak gerekir. Zira bundan herkes zarar görür' dedi. Karakullukçu, Danıştay'ın, 19 Mayıs Genelgesi'nin yürütmesinin durdurulmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in değerlendirilmesine yönelik soruya, 'Eleştiri boyutları içerisinde normaldir. İdareciler buna tahammül göstermelidir. Kararlarımız yerindedir eleştirilecek bir durum göremiyoruz' yanıtını verdi.

Onu durdur bunu durdur ne oldu!

Danıştay'ın kuruluş yıldönümü nedeniyle akşam da TBMM'de resepsiyon verildi. Geceye katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 28 Şubat'ta Refah Partisi'nin kapatılması esnasında baskıya maruz kalıp kalmadığına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Birebir yaşadığım çok şey oldu. Ama bunu bugün değil de bir yargı mensubu, yüksek yargının başkanı olarak değil de belki daha ileriki zamanlarda konuşabiliriz." Kılıç, başkanlık sistemi ile ilgili soruya ise cevap vermedi. Resepsiyonda ikinci ilginç çıkış ise Danıştay Başkanı Karakullukçu'dan geldi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Haşim Kılıç'ın da dahil olduğu sohbette bir gazetecinin Danıştay'ın özelleştirme ihalelerinde yaptığı durdurma kararlarına gönderme yaparak "nükleer santral projeleri de Danıştay tarafından durdurulur mu" sorusuna Başkan Karakullukçu esprili bir cevap verdi: "Biz yargıyla fikir yürütmeyi izleriz. Biz idareye karşıyız. Ne varsa durdururuz (Gülüyor)... Arkadaşlar şimdi siz benim bu esprilerimi de yazarsınız. Öyle bir şey yok. Durdurma yok artık, ilerleme var artık. Ne varsa yapılacak, bunun lamı cimi yok. Onu durdur, bunu durdur, ne oldu. Biraz yürüyelim bakalım beğenmezsek o zaman başa döneriz."

Gül'e Mehter Marşı Erdoğan'a Memleketim

Danıştay'ın 144. Yıldönümü ve İdari Yargı Günü dolayısıyla, Danıştay'ın yeni açılan binasında düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile çok sayıda davetli katıldı. Törene katılanlar Polis Bandosu eşliğinde karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül, Mehter Marşı ile Başbakan Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Ayten Alpman'ın 'Memleketim' adlı şarkının müziğiyle karşılandı.

Karakullukçu, gazetecilerin dikkatini çeken ve haber konusu olan yüzüğünü kaybettiğini belirterek, 'Nasıl kayboldu bilmiyorum' dedi. Karakullukçu, parmağındaki yeni sultan yüzüğünü gazetecilere gösterdi. Karakullukçu, tören dolayısıyla giydiği kıyafetin de barışı simgelediğini anlattı.

Bu arada, Danıştay Başkan ve üyeleri törene üzerlerinde yeni dizayn edilen yaka kısmı siyah üzerine bordo ve altın yaldız işlemeli cübbeleri ile boyunlarındaki bordo fularlarla katıldı.